Българските институции са в контакт с Грозев, предприети са мерки за сигурността му, заявиха от президентството

След позицията от президентството, БСП и "Български възход" също нарушиха мълчанието си за обявеното от Русия издирване на Грозев

Христо Грозев
Христо Грозев Източник: Facebook

"Българските институции са в контакт с Христо Грозев още преди медийните публикации по темата и са предприети мерки за гарантиране на неговата сигурност, включително чрез сътрудничество с партньорските служби", се казва в позицията на прессекретариата на президентството.

 

С това "Дондуков 2" наруши мълчанието си по темата с българския разследващ журналист Христо Грозев, който в понеделник бе обявен за издирване в Русия, без да е ясно в какво е обвинен. От прессекретариата на президентството добавят, че "президентът следи ситуацията".

 

Междувременно руското посолство в София съобщи, че посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова ще се яви в МВнР, където бе повикана на среща по случая с Грозев. Очаква се това да стане в четвъртък.

 

БСП и "Български възход" също нарушиха мълчанието си. След позицията от президентството, БСП и "Български възход" също нарушиха мълчанието си за обявеното от Русия издирване на Грозев. 

 

"БСП настоява българската страна да предприеме всички действия с цел да гарантира неговата сигурност и защитата на правата му като български гражданин. Правото на свободно изразяване е в основата на демокрацията и БСП възразява срещу всеки пряк или косвен опит за посегателство срещу него", посочват от БСП.

 

От партията посочват, че очакват българските институции да поискат допълнителна информация от руската страна с цел изясняване на случая и да потърсят съдействие от партньорските служби и европейските и международни организации.

 

"Български възход" пък обяви, че осъжда всякакви опити за натиск и наказателно преследване на журналисти заради тяхната работа. "Смятаме за недопустимо преследването на европейски гражданин без ясна причина или влязла в сила присъда", посочват от формацията на Стефан Янев.

 

"Държавата трябва да пази своите граждани и да им осигурява адекватна защита", се казва още в позицията на "Български възход".

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени