Бесарабски българи остро осъдиха изказване на Костадинов и го обвиниха в престъпление срещу човечеството

Заради проруската си дейност той беше признат за враг на Украйна, изгонен от територията на страната ни, а СБУ му наложи 10-годишна забрана за влизане

Костадин Костадинов, ПП "Възраждане"
Костадин Костадинов, ПП "Възраждане" Източник: Zonanews

В отворено писмо до Народното събрание на България ръководителите на органите на местното самоуправление в Украйна, в които компактно живее българската общност, остро осъдиха изявленията на лидера на българската проруска партия "Възраждане" Костадин Костадинов срещу украински граждани получили временна закрила в Република България, както и в подкрепа на сепаратистки идеи.

 

Публикуваме пълния текст на обръщението към Народното Събрание на България:

"Ние, представителите на местните власти на Украйна, градовете и селата на Одеска област, където компактно живее българската общност, осъждаме изказването на лидера на партия "Възраждане” Костадин Костадинов относно идеята за автономия на българите в Южна Бесарабия.

Това е груба намеса във вътрешните работи на държавата Украйна, подкрепа за сепаратизъм и руска военна агресия срещу Украйна.

Припомняме, че едва след възстановяването на независимостта на Украйна през 1991 г. етническите българи получиха всички законодателни и фактически възможности да запазят своята идентичност, да изучават и развиват своя език и култура.

Децата от етнически български произход могат да учат българския език като роден дори в условията на военно положение, след руската инвазия в Украйна, в условията на постоянен руски ракетен и въоръжен терор.

От друга страна, изучаването на български език е забранено от руските окупатори на територията на Запорожка област, където също живеят нашите сънародници и чакат освобождението и връщането на украинската власт.

Припомняме ви още веднъж, че реформата за децентрализация на Украйна през 2020 г. се проведе след активни консултации с местните общности, включително българската, и взе предвид желанията на българската общност и други представители на националните общности на Украйна.

И също така искаме да подчертаем, че украинската част на Бесарабия, Одеска област е мултикултурен регион и че подобни сепаратистки изказвания на представител на българските власти обиждат не само българите в Украйна, живеещи в Бесарабия, но и гагаузите, молдовците , липованците, албанците, ромите, германците, арменците и другите народи, които живеят мирно заедно на тази територия повече от 200 години.

Призоваваме българския парламент да осъди ръководството на партия "Възраждане” в опитите му да се намесва във вътрешните работи на Украйна и да използва украинските етнически българи като инструмент за прикриване на своите мръсни политически интереси. Припомняме, че заради проруската си дейност той беше признат за враг на Украйна, изгонен от територията на страната ни, а Службата за сигурност на Украйна му наложи 10-годишна забрана за влизане.

Етническите българи на Украйна защитават държавата и домовете си от агресора, защото руската окупация носи несправедливост и потисничество на всички народи, с изключение на руския. Това наблюдаваме в окупирания Крим, в окупираните Мариупол, Бердянск и Мелитопол. Българите на Украйна, представители на нашите общности, се борят за свободата на своята страна и умират, защитавайки я.

Още по-смущаващи са заплахите на лидера на партия "Възраждане" за изселване на украински бежанци от територията на България. Това е грубо нарушение на човешките права, показва разпалване на вражда и омраза.

Припомняме, че сред десетките хиляди бежанци от Украйна, които в момента са в България, има хиляди и хиляди украински граждани от български етнически произход.
От началото на войната хиляди наши украински българчета студенти и кандидати постъпаха в учебни заведения в България и планират да продължат да се учат и живеят там. Разпалването на омаразата към всичко украинско ще се отрази и на тях. Всичко това е грубо нарушение на европейските закони и споразумения, и двусторонните договори за сътрудничество, всичко това може да влоши дългогодишната дружба и подобряване на отношенията между България и Украйна.

Молим Народното събрание на България, както и всички компетентни органи в България, да предприемат всички необходими мерки, лидерът на Възраждането да бъде подведен под отговорност. Престоят на К. Костадинов като председател на Комисията за българите в чужбина в 48-ото свикване на Народното събрание се превърна в срамна страница от историята на България.

Българската общност в Украйна е най-старата и най-многобройна. Дейността на К. Костадинов начело на този важен комитет, неговата открита подкрепа на руската агресия, отнела живота на много граждани от български етнически произход и донесла разруха в домовете на нашите сънародници, е престъпление срещу човечеството и срещу българския народ както в България, така и извън нея".

 

Подписали се кметовете и техните заместници на следните населени места:

с. Криничне/Чушмелий
г. Болград
с. Каракурт
с. Василивка/Вайсал
с. Банивка
с. Калчева
г. Арциз
с. Теплиця
с. Тарутино
с. Павливка
с. Суворово
с. Кирнички
с. Багате
с. Голиця
с. Камянка
с. Городне/Чийший

Още от "България"

Последни новини

Най-четени