Безпрецедентен случай - скъпият ток спря частните ЖП компании

Днес за пореден ден има поскъпване на тока в България, увеличението е с почти 155 лева спрямо предишния ден

Жп линия
Жп линия Източник: Pixabay
Рекордно високите цени на тока принудиха частните железопътни компании в страната да прекратят дейността си днес. Това е безпрецедентен случай, в който влаковите превози са блокирани.
 
От бранша определят цената на тока от 824,55 лв. за мегаватчас като убийствена. Според тях, ако днешната цена на тока задържи или се увеличи това ще ги доведе до фалит.
 
От днес е блокиран и Интермодалният терминал край Пловдив, който дневно обслужва над 200 тира. Досега те бяха транспортирани в посока Турция и обратно по железен път, за да се намалят разходите и въглеродните емисии и да се редуцира чакането по границата.
 
"За първи път се случва това спиране. Превозвачът е решил да спре услугата поради цената на високия ток", обясни пред БТВ Цанко Станчев, директор на Интермодален терминал-Пловдив.
 
Днес за пореден ден има поскъпване на тока в България.  В сегмента "Ден напред" на независимата енергийна борса цената се покачи до 824,55 лв. за мегаватчас. Увеличението е с почти 155 лв. спрямо предишния ден. 

Още от "България"

Денков за изграждането на магистралата "Русе-Велико Търново": Това ще бъде един от основните ни приоритети

Преди месец и половина направихме среща с премиерите на Гърция и Румъния в Евксиноград, за да обсъждаме как да развием коридорите от юг към север, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Цяла седмица Терзиев и компания не си мръднаха пръста, за да се почистят изпочупените клони в столицата (СНИМКИ)

Единственото, което е сторено - дърветата са отместени от пътната настилка, за да не пречат на движението на автомобилите. Но това създава опасности за пътни инциденти, защото пешеходците слизат на платното, за да заобиколят клоните 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени