Бисер Петков: Ще се увеличат работещите бедни, ако не се следва темпът на инфлация при заплатите

Броят на лицата, които получават месечни социални помощи се е свил няколко пъти, изтъкна Бисер Петков

Според икономисти няма основание да се теглят нови 12 милиарда лева
Според икономисти няма основание да се теглят нови 12 милиарда лева Източник: Zonanews

От редовното правителство в областта на социалната сфера видяхме това, което служебното правителство направи с преизчисляването на пенсиите. Темата за минималната работна заплата ще присъства и по-нататък в годината, което ще се налага заради инфлацията. Темата няма да приключи и с актуализацията на бюджета. Toва заяви бившият социален министър Бисер Петков пред bTV.

 

Той обясни, че освен минималната заплата, другият актуален въпрос е свързан с базата на социалните помощи и трансфери. Част от ръста на минималната работна заплата е консумирана от инфлацията, посочи Бисер Петков и добави, че все още няма точен механизъм за определяне на минималната работна заплата.

 

Според него, ако минималната работна заплата не следва темпа на инфлацията, ще се увеличат работещите бедни.Той смята, че обвързването на социалните помощи с линията на бедност е стъпка в правилата посока. Очаква се да се увеличи броят на хората, които ще получат социални помощи, а ролята на социалните трансфери е да борят бедността.

 

Броят на лицата, които получават месечни социални помощи се е свил няколко пъти, изтъкна Бисер Петков.

Актуалният размер на линията на бедност е 451 лв. и има обвързване и ежегодно се актуализира, като трябва да отразява промените в цената на пенсиите.

 

По отношение на пенсиите, Бисер Петков уточни, че не знае какви са намеренията на правителството и какво ще се случва с тях след 1 юли, когато ще спре ковид добавката. Предвидената актуализация на пенсиите няма как да компенсира загубата от ковид добавките. Правилният подход трябва да бъде на преизчисляване на всички пенсии, а не само на минималния размер на пенсиите, обясни бившият социален министър.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени