Бивш министър бие тревога: През 2023 г. на 100 пенсиониращи се българи, се падат едва 62-ма млади

Демографският срив означава, че България не може да има добър икономически растеж, няма кой да работи, коменира Десислава Николова

Христина Христова
Христина Христова Източник: Скрийншот видео кадър

Ако през 2001 година на 100 души, пенсиониращи се, на тяхно място са идвали 124 млади хора, а сега през 2023 г. на 100 души идват едва 62-а. Така че тревожни са показателите, коментира пред NOVA NEWS бившият социален министър Христина Христова.
 
Демографският срив означава, че България не може да има добър икономически растеж, няма кой да работи, коменира Десислава Николова.

 

За да се омекоти тази тенденция, е необходим микс от мерки. Например повишаване на качеството на образованието. Това е инвестиция в човешкия капитал. Чрез него ще се повиши производителността, а оттам и растежа на икономиката, посочи тя.

 

Проблемът не е в парите, които се отделят за социални дейности, а политики към подобряване социалния статус на хората, посочи Христова.

 

В Горна Оряховица дават 10 000 лева за родено дете. Не е лошо. По-добре е, отколкото нищо да не се прави. Обезщетението за майчинство също намалява бедността. Нещата трябва да се гледат в система, а не по отделно, коментира тя.

 

Истината е, че хората са бедни. Ето защо например за детски добавки толкова много семейства влизат в посочения подоходен минимум, хората просто имат ниски доходи, затова е така, допълни бившият социален министър.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени