Бивш шеф на Агенцията за бежанците: Не приемам извиненията на Калина Константинова! Тонът ѝ беше йезуитски и посланието й беше такова

Правителството действа хаотично и стихийно, добави той

Николай Чирпанлиев
Николай Чирпанлиев Източник: Balkan Insight

"От това, което виждам, установявам, че хората които отговарят за бежанските въпроси в правителството, или много подцениха този въпрос, или е комбинирано с некомпетентност. Не приемам извиненията на Калина Константинова. Първо - защото тонът ѝ беше йезуитски и посланието беше такова. Второ - от декларацията ѝ от предния ден останах с впечатлението, че тя не е чела Закона за убежище и бежанците. Не може с една декларация да се отмени силата на един закон. В него пише какво могат да получат, когато те предявят това право, то става задължение за нашата държава", коментира бившият председател на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев по Bulgaria ON AIR. 

 

И попита какви реформи са направени в условията за настаняване на бежанци през последните 6 месеца. Подчерта като проблем прехвърлянето на Агенцията за бежанците под шапката на различни министерства през годините.

 

"Когато ние създавахме Агенцията и центъра в Харманли, "Военна рампа", ЕК ни отпусна 3 млн. евро. Ние реновирахме 20 000 км. м. сграден фонд. За 3 г. от Агенцията са изхарчени 45 млн. лв. и те са в отвратително състояние. Има Сметна палата, прокуратура - могат да се самосезират къде са отишли тези пари. След ремонт в "Овча купел" текат тоалетни", каза Чирпанлиев. Той уточни, че все още не са връчени 4 500 статута на бежанци. Хората били в центровете за настаняване, статутите им - готови, но никой не им ги връчвал. 

 

"През годините Агенцията я съсипаха, най-способните хора напуснаха. За хора с по 2 висши образования заплатите са 800-1000 лв. Голяма част от тях отидоха в "Гранична полиция", дирекция "Миграция", заяви бившият председател на Агенцията. Той е категоричен, че страната ни разделя бежанците по това дали идват от Сирия и Афганистан или от Украйна, което разделение идва от директивата на ЕК за временна закрила. И определи действията на правителството като стихийни.

 

"Държавата не ги храни, парите идват от ЕК. И беше казано, че колкото пари са необходими, толкова ще бъдат давани. Затова се питам защо бяха намалени парите за настаняване. Още повече, че ги даваме тези пари за хотелиерите и ги подпомагаме и тях. Нека от ЕС да искаме парите, които са обещали", призова  Чирпанлиев.

 

Той е убеден, че украинските бежанци могат да се интегрират в България, а голяма част от младите хора с малки деца имат нагласата да останат в България. 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени