Бившият шеф на ЦРУ Майк Помпео: Виждам България като енергиен хъб, който може да гарантира сигурността на Източна Европа

Помпео заклейми руската инвазия в Украйна и посочи, че енергийните източници са най-силният инструмент на Москва

Майкъл Помпео
Майкъл Помпео Източник: VOA

Бившият държавен секретар на Съединените щати Майк Помпео изрази съболезнованията си за загубата на последния съветски лидер Михаил Горбачов. Помпео заяви, че делото му трябва да се помни завинаги. В лекция, посветена на енергийния потенциал на България, Помпео заклейми руската инвазия в Украйна и посочи, че енергийните източници са най-силният инструмент на Москва.

 

Бившият държавен секретар от администрацията на Доналд Тръмп допълни, че вижда България като енергиен хъб, който може да гарантира сигурността на Източна Европа. Правителството на американския президент Джо Байдън не показа същото ниво на решителност като това на предишния държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, заяви Майк Помпео.

 

По думите му Владимир Путин не се е променил, а той е един от най-последователните европейски лидери. Бившият държавен секретар изреди редица изявления и действия на руския президент, показателни за това, че той работи срещу Запада – от изявлението му през 2005 г., че разпадането на Съветския съюз е била най-голямата трагедия в света, през нахлуването в Грузия през 2008 г., до анексирането на Крим през 2014 г. и нахлуването в Украйна през 2022 г.

 

Нашествието на талибаните в Афганистан през 2021 г. бе още една зелена светлина за Путин да задвижи плановете си да нападне Украйна, каза Помпейо. Според него голямото оръжие на Русия не е армията, която се е оказала по-слаба от очакваното, а енергетиката, която позволява на Кремъл да упражнява влияние.

 

Решението на този проблем, смята Помпео, е добивът на шистов газ, който може да осигури енергийна независимост както на САЩ така и на Европа, но за целта са нужни дерегулации в сектора. "Потребявате 3 млрд. куб. метра, а стоите върху 500 млрд.", каза той, като призова да не се позволява забрана за добива му. Помпео предложи САЩ да помогнат на България с шистовия газ и обобщи, че страната ни може да се превърне във важен партньор в Централна Европа.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени