Бизнесът все още чака среща с Кирил Петков за цените на тока и газа

Бизнесът, смята че предложените мерки от страна на правителството са неработещи на фона на ситуацията с цената на природния газ и електрическата енергия в конкурентни на България икономики

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: БГНЕС
Петте работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Съюзът за стопанска инициатива, изпращат отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков с настояване отново за среща - за пореден път в рамките на месец.
 
На срещата те искат да се обсъдят действени решения за преодоляване на кризата около цените на електроенергията и на природния газ за небитовите потребители.
 
"Ситуацията става все по-драматична и заплашва българските предприятия от спиране на работа", пише бизнесът до Кирил Петков. Допълнително това ще доведе до загуба на работни места, ръст на цените, вместо на доходите и масово обедняване, предупреждават организациите.
 
До този момент АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ нямат отговор на призивите за среща, съобщава News.bg. В последните дни на миналата година те проведоха среща с държавния глава Румен Радев, а след нея от правителството обявиха, че се подготвя отговор на кризата. След това се излезе с решение за допълнителна държавна помощ, която да се предостави на бизнеса.
 
И днес бизнесът посочва, че смята предложените мерки от страна на правителството са неработещи на фона на ситуацията с цената на природния газ и електрическата енергия в конкурентни на България икономики. Схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75% от разликата между действителната пазарна цена за м. юли т. г. (185,59 лв./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева. При цена 800 лева например, каквато среднодневна цена вече сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лева, а ще останат ефективно за плащане невъзможните 560 лева за мегаватчас. При такава картина много първоешелонни и структуроопределящи предприятия ще ограничат и поетапно спрат работа.
 
И днес бизнесът настоява за незабавна среща с Кирил Петков и то от спешен порядък, за да се изясни възникналата крайно опасна за икономиката и социалния мир ситуация.
 
"Призоваваме Ви за максимална бързина, концентрация и съгласуваност в действията на държавните институции в незабавен и конструктивен диалог с нас, тъй като вярваме, че само по този начин може да бъдат намерени решения. Ние не искаме да водим диалог през медиите."

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени