Блестяща Стойка Кръстева! България има боксов олимпийски финал след 25 г.

Състезателката ни напълно надигра японка на полуфинала

Стойка Кръстева, вляво срещу Цукими Намики, вдясно
Стойка Кръстева, вляво срещу Цукими Намики, вдясно Източник: Дир.бг

Стойка Кръстева е финалистка в категория до 51 кг на олимпийския ринг в бокса след блестяща победа над представителката на домакините от Япония Цукими Намики. Българката спечели с 5-0 съдийски гласа, като бе безапелационна в мача, с който си осигури поне сребро от игрите в Токио, съобщава Дир.бг.

 

Това е първи финал за България в бокса на Олимпиада от Атланта 1996, когато имахме златото на Даниел Петров и сребърните медали на Серафим Тодоров и Тончо Тончев. Традицията на този спорт продължи и Тервел Пулев с бронз от Лондон 2012, но тогава малко не стигна за финал.

 

В събота сутрин от 8.15 часа наше време Стойка ще се изправи в битка за златото срещу Бусе Чакъроглу (Турция), срещу която има две срещи - загуба и победа. За да стигне до финала, днес тя премина през трудна е неудобна японка, която показа доста различен и агресивен стил.

 

Стойка бе видимо по-висока и с по-дълги ръце, а азиатката - агресивна и изключително подвижна. Но стратегията на българката да изчаква и контраатакува даде резултати, като тя спечели всеки от трите рунда с видимо по-чисти и тежки удари.

 

Намики няколко пъти падна почти комично на пода, като нито бе пратена там в нокдаун, нито бе повалена по някакъв начин. Просто от прекомерно желание се блъскаше в Кръстева и не можеше да запази баланс. След първите два рунда тя тръгна ва банк, за да търси обрат, но Стойка я посрещна с най-доброто от контраатаката си, а последните 2 минути бяха лекция със серии от точни удари. Убедително и напълно заслужено - финал за българката!

 

"Нещата се получават в крайна сметка - каза веднага след победата Кръстева пред камерата на БНТ. - Треньорът ми денонощно се рови, проверява и разузнава съперничките, информацията ми идва готова и съм подготвена. Коригираме в течение на мача каквото трябва. Било ми е необходимо някакво време, затова се бях отказала преди време. Сега отново съм готова, получават се нещата. Притеснение има преди всеки мач, но благодарение на треньорите, доктора и психолога, моето напрежение е сведено до минимум. Туркинята е силна, но се доверявам на сто процента, че ще изградим перфектната стратегия и да победим".

 

Самият наставник Борислав Георгиев каза само едно: "Перфектно", когато бе запитан как е бил проведен мачът от Стойка Кръстева.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени