Борислав Михайлов: БФС и аз не може да сме изкупителна жертва на платен протест

На въпрос за изпълкома и за бъдещия конгрес, който БФС анонсира, че ще свика, Михайлов каза, че това не е по темата

Борислав Михайлов
Борислав Михайлов Източник: БГНЕС

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов заяви, че протестът срещу ръководството на съюза миналия четвъртък е бил платен. Според него БФС не може да носи вина за случилото се по улиците.


Михайлов е на изслушване в Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание. Той отново оправда решението мачът с Унгария да е при закрити врата с препоръка от УЕФА след становище от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).


Според него е недопустимо да се търси вина в БФС за случилото се на протеста. "БФС не е премествал или затварял стадиони, а е предприел всички възможни действия мачът да се състои и да бъдат предотвратени ексцесиите. УЕФА изрази категорична позиция, че решението мачът да е при закрити врата е било правилно. БФС носи отговорност за случващото се на стадиона, но не и извън него. Да се търси вина в БФС за случилото се на протеста е недопустимо. Вината е на провокаторите, както и на хората, които са им платили. Името на организатора на протеста е известно. БФС и аз като негов президент не може да се превърне в изкупителна жертва на платен протест. Ние като организатор сме свършили всичко", каза Михайлов.


Той допълни, че при създадената ситуация и "натиск" е горд, че от футболния съюз са успели да спасят човешки животи.


Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов отново подчерта, че футболният съюз изпълнява препоръките на УЕФА, след като е уведомил за евентуални протести и възможни рискове за безопасността.


"Решението как да бъде изигран мачът и къде се взима от УЕФА. В две писма те изрично подчертават, че затварят вратите. В приложение №5 на хронологията, която сме дали, изрично пише, че строго препоръчват. От СДВР ни дадоха препоръка мачът да е извън София, а след това от УЕФА отговориха мачът да е в Пловдив и да е без публика. След това има още едно потвърждение от УЕФА, че мачът трябва да е при закрити врата. УЕФА е администратор, ние сме длъжни да се съобразим. Ние няма как да си позволим да манипулираме УЕФА. Ние сме длъжни да ги уведомим за заплахите", каза Попов.


Попитан дали е имало политически натиск срещу БФС, Михайлов заяви: "Не е очевиден, нито някой ми се е обаждал, нито ми е писал писма, но отказът от два стадиона не знам дали може да се брои."


На въпрос за изпълкома и за бъдещия конгрес, който БФС анонсира, че ще свика, Михайлов каза, че това не е по темата: "Дошъл съм тук като човек, който уважава тази институция. Не съм дошъл да се превръщам в жертвено агне и да бъде направено всичко, както е направено. Очевидно никой не го интересува фактологията, различно се тълкува от всеки и от всички тази дълга кореспонденция от 24 октомври. Не искаме да търсим фактите, а да търсим жертва. А жертвата е вече посочена. Не виждам смисъл да продължаваме. Това не е никакво изслушване, а нападение срещу мен, какъвто и да е общественият интерес".

 

Източник: Дневник

Още от "България"

Министър Коритарова обсъди разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“ с кмета на София

На днешната среща бяха подписани и 12 споразумения за обекти на обща стойност близо 2 млн. лв., които ще се финансират със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени