Борисов: Да изпратим тази болна за света година и с повече оптимизъм да посрещнем новата

На работното съвещание в Министерския съвет премиерът отчете, че мерките срещу коронакризата са дали резултат

Борисов: Да изпратим тази болна за света година и с повече оптимизъм да посрещнем новата
Борисов: Да изпратим тази болна за света година и с повече оптимизъм да посрещнем новата Източник: Пресцентър на МС

В последния ден на 2020 година премиерът събра ключовите министри, за да направи анализ в условията на пандемия. Борисов отбеляза, че със спазването на мерките се подобрява и пандемичната ситуация в страната. Това е лъч надежда най-малките ученици да се върнат в класните стаи, а след удара за бизнеса, подкрепата от страна на държавата ще продължи.

„С всичките наши мерки успяхме да я докараме до 24-то място. Така че на всички, които спореха с нас за мерките, дали са правилни, или не, това е един прекрасен отговор”, заяви Борисов.

А надеждата за преодоляване на пандемията остават ваксините.

„Лекарство за COVID-19 няма. В момента се мъчим с ваксините, които са ни препоръчани, да се измъкнем от пандемията. 305 милиона общо до момента държавата е отделила за ваксини”, обясни Борисов. Следващата доставка на ваксината ще бъде в седмицата 4-8 януари и ще бъде в количество от 25 000 дози. Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че се очаква одобрението на Европейската агенция по лекарствата и по отношение на ваксината на „Модерна”.

„Ситуацията в момента се подобрява, в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души“, обясни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски отбеляза, че се наблюдава чувствителен спад на броя на пациентите с COVID-19 в болничните заведения, което е глътка въздух за медицинските екипи. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев добави, че е създадена  организация лабораториите да продължат да работят със същите темпове, както и досега, което да осигури ритмичност на подаването на данни.

Премиерът изрази благодарност за огромните усилия на лекарите, медицинските сестри и всички работещи на първа линия. Борисов беше категоричен, че с помощта на ваксините и противоепидемичните мерки България ще успее да излезе от пандемията. Една от забраните пада на 4 януари. За най-малките отварят врати училища, детски градини и ясли.

„За нас е изключително важно децата да могат, особено тези от 1 до 4 клас и в яслите и детските градини, да има физическо присъствие, да може да се учи да пише най-общо казано. А в същото време и родителите, които работят, да могат да ходят да работят”, заяви премиерът.

Обстановката ще се следи непрекъснато, за да може през януари да се вземе решение и по отношение на останалите класове в училищата.

„В предучилищна възраст е невъзможно да осъществим компенсаторно обучение в електронна среда и е далеч по-неефективно за малките ученици, отколкото за големите.  От чисто епидемична гледна точка данните са по-скоро, че малките деца са в по-малка степен разпространители на вируса”, заяви образователният министър Красимир Вълчев.

От Министерството на икономиката отчитат, че през тази година са дошли чужди инвестиции за над 1 милиард лева.

„Постигане на рекорд по линията на привличане на инвестиции и то по време на криза. С тези проекти разкриваме близо 4500 работни места”, обясни министър Лъчезар Борисов.

В първите седмици на 2021 година ще бъде доразплатен ресурсът на над 3300 микро и малките фирми. В началото на следващата година те ще получат процент от оборота си заради принудителното затваряне.

„В зависимост от работа на бизнеса ще започне и разплащането по процедурата за средни предприятия, където заедно с вас поехме ангажимент, че абсолютно всички одобрени кандидати ще бъдат финансирани”, обясни министър Лъчезар Борисов.

Още от "България"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени