Борисов: Имаме готовност да произвеждаме милиони ваксини (ВИДЕО)

Премиерът е на посещение в Разград

Премиерът Борисов в Разград
Премиерът Борисов в Разград Източник: МС

"Имаме готовност да произвеждаме милиони ваксини". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира строеж на нова производствена база на "Антибиотик" Разград, където ще се произвеждат ваксини. С него бяха шефът на Агенцията по лекарства, зам.-министърът Николай Нанков и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. 

 

До три месеца ще имаме готов завод, където ще могат да се произвеждат ваксини срещу COVID-19, обяви министър-председателят Бойко Борисов в Разград. Премиерът посети производствената база на „Биовет“ АД, където ще има възможност да се произвеждат ваксини за хуманната медицина, включително срещу COVID-19, както и ваксини за ветеринарна употреба. За целта компанията е инвестира близо 120 милиона лева. 

 

"България отново показва, че в иновациите, в най-добрите технологии и в науката е много напред", изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът посочи, че вече е информирал Европейската комисия за капацитета на новия завод в Разград, за производствената апаратура, с която разполага и техническите му възможности. Министър-председателят отбеляза, че капацитетът на завода ще позволи да се произвеждат милиони дози, така че да се отговори на огромните потребности от ваксини и да се спасяват човешки животи. "В следващите години ваксинацията ще е от съществено значение. И ако други днес започват да изграждат производствени мощности, ние сме на фаза монтирането на машини", изтъкна Борисов. 

 

Премиерът Борисов в Разград (2)
Премиерът Борисов в Разград

Инвестиционният проект на компанията в Разград е за общо 400 млн. лева, от които близо 120 млн. лева за производствените инсталации за ваксини. Инвестицията в новата производствена мощност е клас "А", в резултат на проекта ще бъдат разкрити 350 нови работни места. "В новата база ще се произвеждат стотици милиони ваксини, които ще спасят милиони животи", посочи Борисов. Премиерът остана впечатлен, че в завода ще има склад за съхранение на продукцята, в който ще се поддържа температура от минус 186 градуса.

 

В рамките на посещението си в Разград премиерът Борисов акцентира също върху сериозната подкрепа, която правителството е оказало за развитието на общината.  Миналия месец кабинетът отпусна близо 2 милиона лева за ремонт на уличната инфраструктура в града, както и 1,2 млн. лв. за продължаване на строително - монтажните работи по консервация, реставрация и адаптация на джамията "Макбул Ибрахим паша". Преди седмица кабинетът осигури и над 80 000 лева за почистване коритото на р. Бели Лом.

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени