Борисов инспектира интерконектора с Гърция (ВИДЕО)

Тази година тръбопроводът трябва да бъде готов, каза Борисов

Премиерът Борисов на инспекция на строителството на българо-гръцката газова връзка
Премиерът Борисов на инспекция на строителството на българо-гръцката газова връзка

Премиерът Бойко Борисов е отново на инспекция, този път на газовата връзка с Гърция. С него е председателят на НС Цвета Караянчева, икономическият министър Лъчезар Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Борисов поясни, че този проект е от стратегическа значимост за целия регион, както и за хранилището в Чирен:
"Това ни е газовата магистрала с Гърция, пандемията я забави малко, но това е най-геостратегическият ни проект и за целия регион, и за Румъния включително. Той е изключително важен и за Чирен, за газовото ни хранилище, защото там ще дадем над половин милиард за разширението на Чирен".
Ще поискаме от ЕИБ да ускорим плащанията. Тази година тръбопроводът трябва да бъде готов, добави Борисов. Премиерът увери, че вече има разписан график по седмици и по дни:
"Пред тази карта ще си стигнем ръцете за сроковете. Вече имаме график – много точен, по дни, защото трябваше април да е готов, но пандемията, знаете, а и нашите приятели в Гърция са под пълен локдаун, там няма излизане навън, камо ли строене", а икономическият министър Лъчезар Борисов поясни, че ще получим над 20 млн. за проекта. От изпълнителите поясниха, че работят по заварките независимо от времето.
Премиерът борисов продължи:
"Този проект Юг-Север до Полша е най-важен, той е 100% диверсификация, с различни доставчици, идва газ на Александруполис, България е закупила 20% от терминала, отиват до Чирен, където се съхраняват и заминават, целият регион може да се диверсифицира. Затова това ни е най-важният проект. И, Цвете, на хората в Кърджали ще им кажеш, че ще има възможност за газифициране, така че – направете си кампания и ако всичко е наред, ще ви вържем както Димитровград и Стара Загора", обясни Борисов.

Още от "България"

Министър Коритарова обсъди разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“ с кмета на София

На днешната среща бяха подписани и 12 споразумения за обекти на обща стойност близо 2 млн. лв., които ще се финансират със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени