Борисов към Вучич: За другата Нова година ще има магистрала София-Белград

Премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с президента на Сърбия Александър Вучич, съобщи правителствената пресслужба. Акцентът в разговора е бил върху инфраструктурното и енергийното сътрудничеството

Бойко Борисов и Александър Вучич
Бойко Борисов и Александър Вучич Източник: МС

Премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с президента на Сърбия Александър Вучич, съобщи правителствената пресслужба.

Акцентът в разговора е бил върху инфраструктурното и енергийното сътрудничеството. Премиерът Борисов и президентът Вучич обсъдиха напредъка по изграждането на АМ „Европа“, която е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Магистралата е по направлението Лондон-Будапеща- Белград-София-Пловдив-Истанбул-Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток, посочват от Министерския съвет.

Борисов е заявил, че половин година по-рано от предвиденото по договор през ноември м.г. бе изграден първият 17-километров участък от АМ „Европа“ между Драгоман и Сливница. „За другата Нова година ще имаме изградена автомагистрала между София и Белград“, категоричен бил българският премиер.

„В най-тежката пандемия от COVID-19 продължава работата по енергийните проекти у нас, а така и Сърбия се превръща в транзитна страна на газ. Фокусирали сме усилията си също върху изграждането на още един интерконектор до София със Сърбия, за да гарантираме сигурността на енергийните доставки“, отбелязал премиерът.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени