Борисов на срещата с Вселенския патриарх Вартоломей: Руската агресия в европейска Украйна е брутален антихристиянски акт

Вартоломей удостои Борисов с Орден "Кръст - Христос Вседържител"

Борисов и патриарх Вартоломей
Борисов и патриарх Вартоломей

Изказвам най-дъбоката си синовна признателност и осъзнавам изключителната отговорност, че съм удостоен от Първосветителя на вселенското Православие с Орден "Кръст - Христос Вседържител" на Майката-Църква във връзка с 130-годишнината от полагането на Основния камък на Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул, възстановена благодарение на споразумението между нашето правителство и моя голям приятел - президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, написа във Фейсбук Борисов.

 

Негово светейшество прие бившия премиер на България в патриаршията, става ясно от видео, публикувано от Борисов във Фейсбук. Молим се за България, каза на Борисов архиепископът на Америка Елпидофор, с когото лидерът на ГЕРБ се срещна във Вселенската патриаршия. "Господ да си ни пази държавата", добави Борисов. Вие ще сте голям лидер, Бог да ви благослови, получи той благоволението на архиепископа.

 

Половин час по-късно Борисов вече бе при Вартоломей, а на срещата присъства и митрополитът на Халкидон, който е първи по ред след патриарха.

 

"Руската агресия в европейска Украйна е брутален антихристиянски акт, който причинява огромно страдание на украинския народ. Това заявих по време на срещата си с Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей I. За мен беше голяма чест да бъда приет на аудиенция във Центъра на Православието - Великата Христова Църква на Константинопол (Истанбул) в кабинета на Негово Всесветейшество. От своя страна Патриарх Вартоломей ме увери, че се моли за здравето и благополучието на българския народ", написа Борисов във Фейсбук.

 

А за внуците му имаше специално благословение за здраве. "Благодаря, че и те изстрадаха за всичките тези години", каза лидерът на ГЕРБ. И се пошегува, че на срещата му с Вселенския патриарх има много фотографи. След срещата Борисов присъства на служба в Патриаршията. Преди това Борисов посети Желязната църква "Св. Стефан" край Златния рог, която бе реставрирана, включително и с помощ от ръководените от него български правителства.  

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени