Борисов пред министрите: Длъжни сме да предложим вариант за управление (ВИДЕО)

Премиерът каза, че вижда огромно безотговорност в другите политически партии

Министър-председателят Бойко Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов Източник: МС

Премиерът Бойко Борисов започна правителственото заседание с поздравления към министрите за победата на изборите. По думите му, ако патриотичните партии са се явили заедно на изборите също са щели да успеят. Борисов обяви пред министрите, че "с чест и гордост може да кажем, че сме си изпълнили всички ангажименти и обещания, които сме поемали през тази година".

"Тяхната игра най-вероятно ще бъде да предизвикат още хаос. Ние носехме отговорност до изборите, от тук нататък Слави Трифонов да излезе и да си поеме отговорност... Ние ще предложим правителство, няма да го изберат и ще дойде той наред, затова колегиално го моля да почнат да си правят състава на правителството - обичам си държавата и искам стабилно управление", призова Борисов.

Той посочи, че е много тежка задача съставянето на мнозинство, кой ще е председател на парламента, на парламентарните комисии, кои ща са министрите, заместник-министрите, областните управители министри, зам.-министри, областни управители.

"Така че да не дезертират, да не се оправдават, че не им достигат гласове. Нещо повече, ако толкова им е нужно за нещо, съм готов да имам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление в държавата. Аз си обичам държавата. Искам бизнесът да се чувства спокоен. А той може да е такъв само когато има парламент и правителство, които работят", каза още Бойко Борисов.

 

Нека президентът внесе своя проект за нова Конституция, да свикаме ВНС и да започнем на чисто, каза още Бойко Борисов.

"Аз ясно съм казал – изкарвам си мандата, партията се представи прекрасно. След толкова години управление отново сме първа политическа сила. Партиите, които бяха в опозиция, не само, че не вдигнаха - те се сринаха. ГЕРБ, когато се яви на избори, получи 1,6 млн. Слави, когато се яви, получи над 500 000 гласоподаватели", заяви Борисов.

Той се обърна отново към министрите от кабинета си, като им благодари за всичко, което са направили.

 

"Наслушах се на анализатори, които обясняват какво мисля аз или какво би могло да стане. Тук вече ще заключа със следното – ако толкова им се вижда тежка политическата обстановка, ако толкова няма решение, новите избори не са такова. Въобще не ни е страх. Партията е в прекрасна форма, ето ви решение. Нали всички говореха за Велико народно събрание, мажоритарни избори? Събира се това събрание сега, гласуваме свикване на Велико народно събрание, нека президентът Румен Радев да внесе неговия проект за Конституция. Свикваме Велико народно събрание, решаваме всички проблеми и почваме на чисто", подчерта Борисов.

Според него е много лесно и хубаво да протестираш, но някой трябва да работи.

 

"Сега е техният ред. Ние заради нашите избиратели сме длъжни да предложим вариант. От заявките, които чувам, надали ще стане. Но след това да се съберат и да си направят правителство. Тогава хората ще поставят на везната, само след няколко месеца. Това сме го гледали при Орешарски и ще го гледаме в по-лош вариант. Нека съм лош пророк, нека е обратното. Може пък да се стегнат и да направят нещо добро. Пожелавам им успех", посочи той и уточни, че за него е важно България да има стабилно управление.

 

"В чии ръце е – народът определя. На нас ни е определил да сме първа политическа сила и ако погледнем отзад напред, ГЕРБ е най-малко нехаресваната партия. Малко над 70% не я харесват. Мая Манолова 96% не я харесват. Христо Иванов 90% не го харесват. Можеш ли с 96% негласували за теб да кажеш: "Аз ще съм омбудсман". Не, те казват: "Хайде управлявай сега". За да видим щом не харесвате ГЕРБ, СДС и "Патриотичния фронт", управлявайте. Да видите лесно ли е", допълни премиерът.

 

"Като не искат, да направим Велико народно събрание, ГЕРБ може да изчезне тогава. Хайде да го направим и да видим. Това е прекрасен повод", каза още той.


С удоволствие ще се явим на нови избори, но ни трябва работещ парламент в пандемията, заяви премиерът.

 

Той изтъкна, че с техния опит и експертиза, както и 10% разлика от втория на изборите, са длъжни да предложат вариант за управление. Премиерът каза, че вижда огромно безотговорност в другите политически партии. "Дори някой стигат дотам, че след като похарчихме 150 - 160 млн. за изборите, изпитват неудовлетворено желание за още, нови избори. Ние с удоволствие ще се явим и на такива", каза пред министрите Борисов, но  допусна няколко ефекта от това: "Ефектът е, че освен парите и загубеното време в момента Европа работи по плана за възстановяване, пандемията не е отшумяла, а на нас като парламентарна република ни трябва работещ парламент".

 

"Хората, бизнесът, работещите, които в огромната си част гласуваха за нас, ще видят тяхната безотговорност и страх. Много е лесно да критикуваш и да намираш кусури, ето сега анти-ГЕРБ, анти-СДС, анти-"Патриотичен фронт", политическите парии имат възможност за стабилно мнозинство. Имат предостатъчно да направят 200 гласа. Ако не го направят, това означава, че искат да хвърлят държавата в хаос. Искат да показват, че не са способни да управляват.

 

"Това, мили колеги, наши опоненти, ще ви се върне в обратен знак на изборите. Хората, които са казали на изборите, че искат промяна, в момента са ви дали тази прекрасна възможност. Направете го. Ние, които управлявахме 4 години, дадохме възможно най-добър резултат, пета поредна парламентарна победа и 14-а общо. Заради тези, понеже са много гласовити, не можем да се зарадваме, че сме ги победили – не с 1, не с 2, с 10%", каза още Бойко Борисов.


 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени