Борисов: Трябва да намерим начин за правителство с първия или втория мандат (НА ЖИВО)

Петков: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ

Представителите на ГЕРБ-СДС
Представителите на ГЕРБ-СДС Източник: БГНЕС

Започна лидерската среща между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната - Демократична България" в Народното събрание.

 

На масата за разговори от страна на ГЕРБ-СДС седнаха Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов и Румен Христов.

 

Представителите на ПП-ДБ на срещата са Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. 

 

Срещата е по инициатива на ГЕРБ, а целта е да се обсъдят възможностите за съставяне на правителство с първия мандат.

 

"От резултатите от изборите това са партиите, които са се представили най-добре на последните два вота. Считаме, че в сегашната ситуация би трябвало да намерим начин да съставим правителство дали в първия, или във втория мандат. Отиването на нови избори ще даде същия или подобен резултат", смята Борисов, цитиран от NOVA.

 

Лидерът на ГЕРБ смята, че двете партии трябва да използват времето в парламента за приемането на бюджет с 3% дефицит. "Да го направим заедно и отговорно", призова той.  

 

ПП-ДБ
ПП-ДБ Източник: БГНЕС

"Винаги сме готови да говорим за политики, но правителство с първия мандат няма да подкрепим", заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

 

Той подчерта, че приоритетите за коалицията ПП-ДБ са постигането на 3% бюджетен дефицит, запазването размера на данъците, избягването на съкращения в социалната програма.

 

"Има и други секторни политики, за които сме отворени да говорим – енергетика, правосъдна реформа", каза още Петков.

 

Според Асен Василев бюджетът на служебния кабинет залага сериозни капиталови разходи, но не са отчетени приходи, като добави, че бюджет с 3% дефицит е постижим.

 

Асен Василев отсече, че е добре да се работи и с Министерство на финансите, за да се оправят някои непълноти, които от МС са заложили.

 

"Трябва да се огледат детайлно капиталовата програма, защото са заложени 10 млрд. – двойно спрямо миналата година, разходите за издръжката на ведомствата са вдигнати с над 40% процента и това трябва да се види много прецизно, трябва да се види и дали има недофинансирани дейности. Силно ме притесняват разходите за издръжка и начина, по който са направени. Трябва да се огледат детайлно нещата с Министерство на финансите.Трябва да се даде един разумен финансов план. Има причина защо бюджетите се правят на годишна база – светът се променя, държавата се променя. Следва да имаме по-нисък дълг при по-нисък бюджетен дефицит", каза Василев.

 

"Мнозинството, което можем да формираме заедно, може да започне разглеждането на най-важните законопроекти, както и на държавния бюджет. Отново напомняме на служебното правителство, че не е изпълнен ангажиментът по законодателните промени по Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва да имаме изпълнени проекти, за да получим следващи плащания", допълни Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

 

Според нея няма противоречия по законодателните промени за разследването на главния прокурор и създаването нов антикорупционен орган.

 

 

Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че постигането на 3% дефицит не е въпрос на технически детайли, а изисква и някои нелицеприятни реформи и попита има ли мнозинство, което да подкрепи тези реформи.

 

Кирил Петков изрази надежда да бъдат придвижени законите, за които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се договорили по законодателната програма на 49-ото НС.

 

"Ако в тези следващи дни успеем да прокараме тези проектозакони в комисии и зала, ще е една много добра първа стъпка, която да показва, че преминаваме от думи към действия", каза Петков.

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени