Борисов: В Белград още няма метро. Ако беше лесно, комунистите щяха да са го построили! (НА ЖИВО)

Искам в София всичко да може да се върши онлайн – от плащане на данъци до транспорта, нареди Борисов

Борисов на среща с актива на ГЕРБ в София
Борисов на среща с актива на ГЕРБ в София

Премиерът в оставка Бойко Борисов събра днес сутринта в дома си столичния кмет Йорданка Фандъкова и млади кадри от нейния екип. Кметицата заведе  там част от заместник-кметовете, шефове на общински комисии и агенции, общински съветници. Това стана веднага след откриването на новата метролиния - до Горна баня. "В Белград още няма метро. Ако беше лесно, комунистите щяха да са го построили. София е модерен град. Следващите години трябва да стане дигитална София. Има апликации, в които се вижда кога идват градския транспорт. Софиянци очакват модерен град. Другата седмица ще говорим за фестивали и конгреси", каза Борисов.

 

"Направихме много - тангенти, булеварди, кръгови, мостове, шадраван дори нямаше работещ никъде като дойде ти. Ние оправихме цялата инфраструктура, чак до АМ "Люлин". Имаме с какво да се похвалим и още две години и половина искам да работити, както досега. После ще представим и нови кметове, както представихме нови министри", разкри плановете си за бъдещото развитие на ГЕРБ Борисов. 

 

"Спаси София, ДБ и БСП са против разширението на метрото към Симеоново. Не мога да проумея това нещо. Ние имаме мнозинство в Общинския съвет и ще се справим с тази ситуация". Това каза председателят на финансовата комисия в СОС Георги Георгиев. "За нашите опоненти  е важно  друго – мерцедесите и заплатите.  Не ме учудва тяхната реакция. Витоша е страхотна планина – как ще искат да се ходи до там с лифт (Борисов иронизира противниците на разширението на метрото). С метрото с 90 000 тона се намаляват вредните емисии", каза лидерът на ГЕРБ.

"Билети за градския транспорт в София вече лесно се купуват олнайн. 300 000 билета са продадени вече по този начин. Имаме и апликация, която показва най-удобните маршрути. Яд ме е, че не говорим достатъчно за промените в София. Работим на пълни обороти", продължи Георгиев. "Искам в София всичко да може да се върши онлайн – от плащане на данъци до транспорта", нареди Борисов.

 

"На 30 години съм, възприемам се като работещ, а не умен и красив. Тази година няма да има опашки за записването за първи клас.  8500 родители вече са кандидатствали онлайн.  Когато всичко е електронно, имаме 100% прозрачност. До края на годината ще стартира пилотно електронна смяна на адреса – да не се разкарват хората. София ще бъде основен фактор за електронното управление в страната", каза Генчо Керезов, зам.-кмет по дигитализацията в Софийска община.

Мария Христова, изпълнителен директор на Столичната агенция по инвестиции разкри, че се работи по картирането на индустрията в града. Свързваме платформите на бизнеса, администрацията и университетите. Развиваме платформа, която събира цялата информация за София – всичко да е интегрирано на едно място. Малко се знае за тези платформи, защото още се пълни със съдържание".

"Изпилих си нервите, докато предостави имота за строителството на новото френско училище. Когато дойдат големи инвеститори в София, те се грижат за своите работници. Те първо посещават болниците и търсят училища и детски градини", обясни Борисов.

 
"Ние се радваме на едно метро, което е символ на новото поколение.  Ние винаги сме били най-бедни в Европа, това не е факт заради ГЕРБ. Все пак сме в Шампионската лига. Българите пътуват, купуват си нови коли и апартаменти. Не сме върха, но няма как някой да ни говори, че сме най-зле", каза Симеон Колев, общински съветник и радиоводещ. "Обществото трябва да разбере, че привличането на инвеститори е важно", допълни Мария Христова.

 

Борисов каза пред младежкия актив на ГЕРБ-София, че е дълбоко вярващ човек и не е фанатик. "От майка така съм възпитан – сутрин като стана Бог напред и ние след него. Имам си една иконка от Дядо Николай, целувам я и не си създавам други идоли. Неслучайно всички владици като ходим са благодарни, защото много години, десетилетия всички са се възползвали от църквата. На Великден ще видиш всички комунисти в "Александър Невски". Аз затова си ходя в Банкя по църквите, по малките манастири. Има няколко стратегически манастири, като Рилския, никога за него не е правено толкова. Правим го, за да укрепим морала. Ами, Троянският манастир – стана невероятна красота, и Бачковският – и в момента се надгражда. Тук и в Пернишко колко манастири направихме, във Видин – за катедралата на миналото заседание на МС средства, в Разград – от 100 години не е правена църква. В Габрово – страхотна нова църква, от Освобождението не беше правено, мога да ти изброя стотици. Ами, църквата, която вдигнахме отново, която комунистите бяха взривили. И тези, които са я взривили, те или са парализирани или… ами, той гледа", емоционално изреди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

 

И продължи: "В Ловеч – освен нова катедрала, и ново духовно училище, както и за: Патриаршията, за Семинарията, църквата в Южния парк сега се стори, във Варна новата катедрала, ремонта на старата. 
Във всеки град, във всяко село сме давали средства за тях. Красота. И ще видиш днес на Лазаровден пълни са църквите. И само ние в света не затворихме църквите и джамиите, затова нашите резултати са благодарние на тази Божа помощ!".

"В момента ние имаме – наричаме ги врагове или опоненти, опоненти е доста деликатно казано, но те създадоха враждебна среда за това, което вие създадохте. Това, че можем да излезем с резултатите пред нашите партньори с това, което сме постигнали, сега България излиза със своето портфолио и казва – за БВП, за инфраструкттурата", коментира председателят на МГЕРБ Георг Георгиев.

Борисов допълни, че международните кредитни агенции затова постоянно вдигат резултатите на Българи. "Айде, ще ги видим след няколко месеца какво ще направят", попита Борисов И се обърна към Георги Георгиев: "Към теб имам специална задача, понеже си и депутат. Всичко ще й дадем, нека я има тази комисия и ние всичко ще им дадем. Колкото по-говорят, хората вече правят разлика между работещата със своите грешки…Аз затова казах вчера какъв е прочитът ми на изборите. Направете всичко да е така прозрачно, че да не могат да говорят за корупция. В елелектронното управление не можеш да го изпревариш и да влезеш с връзки. Та, не искаме оставката й, а ако може и по-често да говори".


 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени