Боряна Димитрова: Бойко Рашков хвърля "бомби" без доказателства, "бомбардира" общественото мнение с хейт

Доколко ГЕРБ ще съумеят да контролира спада, това е големият въпрос според социолога

Боряна Димитрова
Боряна Димитрова Източник: БНТ

Служебното правителство стартира с високи очаквания след тази силна поляризация, след конфронтацията да покаже какво може да се направи макар и в един макар и ограничен период - грубо около 30 на 100 са неговите безапелационни поддръжници, около 20 на 100 неговите безапелационни критици, и всеки втори или има противоречиво отношение, или казва, че не може да даде мнение. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. Тя уточни, че това е на база развитие, а не на финални данни. На въпрос на агенцията ще повторите ли вота си, около 53-54% от хората казват, че със сигурност ще повторят вота си, 25% казват, че няма да гласуват, но останалите казват, че следят много внимателно какво се случва и ще решат в зависимост от ситуацията.

 

"Първите реакции за служебното правителство бяха позитивни, хората очакваха промяна, десет години на власт е доста дълъг период, едни и същи лица, един и същ тип поведение, желанието за промяна беше нещо позитивно и хората очакват да има такъв тип промяна", коментира социологът. Първите противоречиви сигнали при хората по думите ѝ са дошли от назначенията, от смяната. Започнаха колебания около противоречиви личности. В назначенията има смяна, но има и съмнение, има противоречиви сигнали. Второто нещо, което е по-съществено, е голямата заявка, която се даде - да сменим модела. Да няма съсредоточие в една партия, в една личност и да им ефективно разпределение на властите.

 

"Някои от нещата, които будят противоречие, на първо място, е доста сериозното съсредоточие на изява на властови ресурс, включително за формиране на общественото мнение, от страна на вътрешния министър. Сериозно смущение изпитвам и от новата бомба, хвърлена в общественото пространство - за този анонимен свидетел. Това е вътрешен министър, който има огромна власт, има много ресурси и достъп до информация. Хвърлянето в общественото пространство на фрази от анонимен свидетел, които категорично целят да формират мнение, защото доказателства нямаме, това е толкова тежко обвинение, че ако то съществува, моето лично разбиране на гражданин е, че трябва да бъде разгледано, дадено на прокурор, и когато има доказателство, тогава да се изведе", коментира Димитрова.

 

Според нея това е много силен хейт, много силно бомбардиране на общественото мнение, което не ни подсказва, че вървим към модел, който да уравновесява различите позиции. Това, че имаш силни анонси за злоупотреба, личностни обвинения, не дава никакви гаранции, че моделът ще бъде сменен, а няма да има друг тип концентрация на власт, която да води друг такъв тип политика", каза още социологът. Според Боряна Димитрова БСП не е могла да не предприеме такъв ход за голяма лява коалиция. Към момента като обществено послание това звучи позитивно, защото вместо разделяне има обединение. Това, което е рисково за БСП е обаче, че този ход, който е навън, не успя да преодолее противоречията вътре.

 

По думите ѝ БСП не е започнала все още тренд нагоре. Проектът Жан Виденов трябва да събере русофилската ниша, вероятно ще вземе 1-2%. Този проект събира по-скоро хора, които вече са били извън БСП. Събира по-радикално настроени хора. ГЕРБ е под силна обсада. При ГЕРБ има спад, няма срив. Доколко те ще съумеят да контролира спада, това е големият въпрос според социолога. ГЕРБ се нуждае и от сериозни парламентарни лица. "Може да бъде една смислена опозиция, каквато нямахме в предишното Народно събрание", смята Димитрова.

 

Фокусът на общественото внимание по думите на социолога се е преместил от съревнованието между партиите върху действията на служебното правителство. "В момента служебното правителство изземва чисто политическа, партийна роля - руши ГЕРБ, но не води до нов наплив на енергия към партиите", коментира Димитрова. Според нея трети предсрочен вот би бил пагубен за политическата и партийната система.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени