Бойко Борисов: Аз съм им казал ясно на руснаците - няма да шпионствате в България!

Техните туристи са добре дошли, добави той

Примиер Бойко Борисов
Примиер Бойко Борисов Източник: МС

"Няма да шпионствате в България". Това е казал премиерът в оставка Бойко Борисов на руски представители, заяви той в днес по време на срещата с министри, излъчвана на живо във фейсбук. Поводът за изявлението му бе съобщението на прокуратурата от предния ден, че офицери на ГРУ са заподозрени за взривове във военни складове у нас. В тях е била съхранявана продукция на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Според разследващите експлозиите са предизвикани, за да се унищожат боеприпаси, предназначени за износ в Украйна и Грузия.


"За радост, Руската федерация има много сериозен посланик в момента в България. Много честен, много откровен разговор ще проведеш. В момента, в който Европейската комисия по лекарствата каже да на руската ваксина, в същия ден ние подписваме договор и казваме "заповядайте". Ние просто спазваме правилата, не е защото е руска", подчерта той.

 

"Техните туристи са добре дошли. Нашият стокообмен с тях расте. Всичко това е прекрасно. Дали сме възможност по нашите газови тръби да си прекарват срещу транзитни такси газ. Аз съм им казал ясно, няма да шпионствате в България. Няма да правите такива неща. Там сме безкомпромисни. Много преди чехите, много преди други, ние сме работили и за радост партньорските служби знаят от кога работим по тези теми. Не са от вчера, не са от чешките събития. Те са от много от преди това. Действително имаше неща, особено за палежа в склада беше извършен толкова професионално, че чак сега, когато подредиха целия пъзел стана ясно, че той не е случаен", каза още Борисов.

 

Според премиера българските служби работели отдавна по казуса. При един от взривовете дори изгорели и събраните доказателства в последващ пожар. Премиерът обясни, че той бил изключително професионално предизвикан. Борисов разпореди на външния министър Екатерина Захариева да се срещне с руския посланик у нас Елена Митрофанова. Премиерът заяви, че трябва да се реагира, което вероятно значи изгонване на още руски дипломати.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени