Бойко Борисов: Аз знаех за списъка "Магнитски" доста преди да излезе. Бях три пъти в американското посолство

Ще стана депутат, за да не могат да ни надиграят, заяви бившият премиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в студиото на "Лице в лице"
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в студиото на "Лице в лице" Източник: Zonanews

Аз знаех за списъка "Магнитски" доста преди да излезе. Бях три пъти в американското посолство. Два пъти се видях и с Джим О' Брайън. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" по bTV.

 

С начина, по който вървим днес, няма да има правителство. Този път ще стана депутат! Против съм импийчмънт на президента Румен Радев, само това остана и тази институция да съборим. 

 

Съжалявам, че не приехме закона за независимостта на главния прокурор, изготвен от Крум Зарков. Нашите евроатлантически партньори го очакват. Радо Чолаков ме залъгваше, че е противоконституционен. Не може главния прокурор да бъде независим, не може да бъде незаменим, ако е извършил престъпление. Но да сменим Гешев с Рашков, няма да приема. Прокуратурата пази в момента Кирил Петков и Асен Василев.  В първия ден на новия парламент Крум Зарков да го внесе, ще го приемем, зарече си лидерът на ГЕРБ.

 

"Две години Асен Василев помпаше инфлацията и ние загубихме шанса за Еврозоната. Днешният ден ни дава две новини. Не се справят с границите. Преди две години България беше сочена за пример в справянето с нелегалната миграция. Протестът срещу нашето правителство започна, когато България бе приета в Европейския банков съюз. Говоря само факти. Под мое ръководство ние изпълнихме всички технически критерии и ни се отвори вратата към еврозоната. Затова се казва "чакалня", подчерта  Борисов.

 

Защо две години, докато ГЕРБ беше в изолация, те не си приеха законите, попита риторично Борисов. Той имаше предвид това, че отлагането за еврозоната е заради неприети 4 законопроекта.

 

"Аз съм вярващ човек в Господ, той днес все едно, че ми дава възможност да опровергавам всички лъжи. Депутатите на ПП и ДБ бойкотираха комисията за пране на пари. Кое е по-важното? Две години не намериха време да променят тези закони. Останаха два дни и хвърлиха вината върху ГЕРБ. Това са хора, които говорят неистини. Няма да го търпя! Асен Василев две години помпаше инфлацията! Той работеше целенасочено да не влезем в еврозоната, всичко останало са приказки", заяви Бойко Борисов.

 

"С него цял живот сме противници, не врагове, а противници - и в спорта, и в живота. Той беше най-добрата барета! Като барета задържа най-големия терорист в Европа, той се хвърли върху него, онзи ходеше с граната в джоба с изваден шплент", отговори той на въпрос за отношенията му с Алексей Петров.

 

"Как така ви написаха да ме питате, а тях не ги питате? Асен Василев вчера беше тук", обърна се той към водещата Цветанка Ризова. Тя отговори, че в цялата й журналистическа кариера, никой не й бил писал въпросите. "Говорихме ли миналата година за левчето? Какви мерки се взеха?", припомни той за предупреждението на ГЕРБ за надутите цени на горивата.

 

"Контра въпрос - за две години промениха ли закона за хазарта? Защо не е променен? Последната промяна беше през 2013 г.", обърна внимание лидерът на ГЕРБ.

 

"Защо все към нас питате? От деня, в който "Промяната" си отиде, бензинът и нафтата паднаха ли с един лев? На всяка бензионстанция може да го видите", продължи Борисов по темата за цените на горивата. "Кирил, Асен и Христо Иванов ни надиграха. Чолаков ми каза, че има нарушение на Конституцията. Ще го подкрепим! Видно е, че Европа и Америка го искат този закон. Ние ще го подкрепим, а после Конституционния съд да се произнася", коментира той и неприетия законопроект на Крум Зарков в парламента за ограничаване правомощията на главния прокурор.

 

"Ако се смени Гешев с Рашков, извинете - такова нещо няма да подкрепим!", зарече се Бойко Борисов. "Прокуратурата в момента брани Кирил и Асен с неадекватните си действия към тях. Разработки има ли как такива милиарди отидоха към "Лукойл", как газ, който струва 100 лв., го платихме 130 лв.? Толкова работа имат, в момента не си я вършат. Не е важно дали е Гешев, Рашков, Татарчев, трябва да има законов начин, не говоря за Гешев, ако наруши закона, да има орган, който да го разследва. Кой разследва беззаконието на Рашков срещу нас? Идват, обръщат къщата, не намират нищо, полицаите казват, че трябва да ни изкарат, за да ни снимат", заяви Борисов за въпроса за съдебната реформа.

 

"Аз знаех за "Магнитски" преди това. За пет дни - три пъти!", призна си Борисов, че три пъти през последните седмици, е бил в американското посолство. Той каза още и, че два пъти се е срещал с посланик Джим О`Браян. "Колегите от ДБ знаят, че приеме ли се бюджетът на Асен Василев, еврозоната отива, помпа се инфлацията", вби Борисов клин между коалицията на ПП и ДБ.

 

"Тези хора са обсебени от мен, нещо им има. Аз, за да не ги дразня, с ясното съзнание, че по начина, по който вървим, правителство няма да има. Да, ще почешем егото кой ще стане пръв. И?! Пак от същото. Те си правят сметка, че може да има избори 2 в 1, заедно с местните, те всеки ден го казват. Аз съм го чул много пъти, не пред мен, а публично и пред колеги, като свършим и ще ви го изпратя", продължи Борисов.

 

"Категорично не ме подкрепиха", каза той, имайки предвид, че партия ГЕРБ е против коалиция между ГЕРБ и БСП е възможна. И припомни, че ГЕРБ е създадена като контрапункт именно на БСП. "Ние имаме нова лява партия - ПП. Те още на бюджета ще се скарат и ще дойдат при нас, както преди 20-30 дена и ще кажат "Не приемайте този закон". Иначе, защо не мина законът за бюджета, а се остави този бюджет, изтъкна Борисов.

 

"Искате да стана депутат?! Ще стана депутат, за да не могат да ни надиграят. Като искат, ще стана. Не знам чорапогащниците с дупки ли са, не са ли с дупки, нещо им става на тези хора", казабившият премиер.

 

Той имаше предвид скандалното изказване на съпредседателя на ПП Асен Василев за учителките, които, защото им били ниски заплатите, ходели с чоропогащи с дупки. По повод сигналите от ДБ, че се иска импийчмънт на президента Румен радев, Борисов каза, че е против. "Аз съм против, те си го избраха! Ако и тази институция съборим, какво ще стане с България?!", коментира той.

Още от "България"

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на

Всеки избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък по настоящ адрес

Прочетете повече прочетете повече

Асен Йорданов от БиволЪ: Метаданни разкриват, че Лена Бориславова и Никола Минчев са фалшифицирали подписи

Бях изумен, когато видях, че пълномощното е за Лена Бориславова, с моето име и с моя изкопиран подпис, заяви пред bTV Атанас Русев от сдружението на "Да запазим Корал"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени