Бойко Борисов: Най-изгодното за Русия правителство е правителството на Кирил и Асен! За дългосрочен договор с "Газпром" и дума не може да става (НА ЖИВО)

Странно защо първата среща на Кирил Петков и Асен Василев е била с "Лукойл", попита Борисов

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов участва в брифинга на ГЕРБ в централата на партията. "Турция прие ангажимент да спира миграционната вълна, за което пък аз издействах да се даде финансова помощ за оградата и за Турция. Демерджиев ми направи добро впечатление сутринта, че е говорил с турския си колега. Направихме навремето така, че пост по пост - от българската страна и от турска страна - поименно се знаеха и спирахме още на територията на Турция мигрантите", заяви Борисов.

 

"Имате два фактора - в лицето на Турция и турския президент и ЕС, който даваше финансови помощи като европейска солидарност. Това го казвам и във връзка с това, което колегите ви показаха досега", добави той.

 

"Странно защо първата среща на Кирил Петков и Асен Василев е била с "Лукойл". Това твърдят наши източници. Ние не сме против големите компании, но става дума за 3,5 млрд. лева, които изтичат от България. Най-изгодното за Русия правителство е правителството на Кирил и Асен. Най-изгодното! Но с техните манипулации изглеждаха като ястреби", възмути се бившият премиер.

 

"Защо отказаха да изнесем официално оръжие за Украйна? Защо го отказаха този закон? За да има посредници, да има комисионери. Защо и как за руския петрол такива усилия се хвърлиха за дерогация в Брюксел. Понеже ЕК е изключително толерантна, изключително много зачитат интересите на страните членки. И понеже имаме рафинерия, имаме дерогация - защо България не се възползва от това? А само частните фирми", коментира лидерът на ГЕРБ.

 

"Вече трети ден чрез вас питам къде да подпошем за 100 % диверсификация за руския газ. Нека направим същото и за "Лукойл-Нефтохим". И да върнем на българите по 1 лв. на всеки литър. Показахме ви вариантите. Не се направи месеци наред. Защо? Защото има комисионери. Аз истински се надявам премиерът Гълъб Донев - има на разположение финансово разузнаване, които работят с европейски партньори. Да се проверят тези огромни потоци пари, които изтичат от България. Защо не искат да го направим", попита риторично бившият министър-председател.

 

"Днес слушах енергийния министър, но чух от него, че са започнали преговори с "Газпром". Колкото и да са самонадеяни, нека си наемат добри адвокати. Защото "Газпром" са могъща и богата компания и разполагат с добри адвокати. Да не стане така, че да платим един газ два пъти", предупреди Борисов.

 

"За дългосрочен договор с "Газпром" категорично не може и дума да става. Има опасност да ни осъдят на арбитраж, а аз като бъгарин не искам да платя два пъти едно нещо. Затова като колеги им казвай - внимавайте. Ние преговорите с "Газпром" ги водихме с ЕК - и успяхме да свалим цената на газа. Да поканят и сега ЕК да участва в тези преговори. Защото и това като счупят, вече следващото правителство не знам как ще се оправи с толкова много бели, щети и хаос. Предупредаваме ги, защото досега няма наше предупреждение, което да не се е сбъднало", завърши Бойко Борисов. 

 

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени