Бойко Борисов: Заради лъжите им и провалената ваксинация от Стойчо Кацаров, няма да има зимен сезон (НА ЖИВО)

Този месец са взели 1,8 млрд.лева заеми, възмути се отново Борисов

Бойко Борисов
Бойко Борисов
Не била достатъчна кампанията за ваксиниране! Колко повече?! Ние непрекъснато говорихме за ваксини и си спомняте, че тогава нямаше ваксини. Ние заради глупостта си 1 млрд. лева за избори да дадем. При тъмночервена зона. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в среща с представители на туризма и заведенията.
 
Тогава без локдаун не можеше да се мине – Франция, Италия също. Тогава въведохме мерките 60/40. Може да не е било идеално, но тогава беше най-голямото бедстиве в света и нищо не се знаеше. Сега Кацаров тлябва само да следва това, което прави Европа, добави Борисов. 
 
Кого лъжат със зеления сертификат? С първа доза можеш ли да влезеш - не можеш! Това е все едно днес се записваш на шофьорски изпит, чак след 30 дни ти дават шофьорска книжка. И със сертификата е така - слагат ти първа доза, нямаш никаква защита и те пускат да "караш". 

"VeraSU" – 36 дни и не се знае дали морето не е замърсено. Зимен туризъм със зелени сертификати. Как се прави?. Всичко побългаряваме. Какво правим! Няма мерки, а всяка седмица теглят по половин милиард. Къде са помощите? В екологията, армията, полицията, културата ги няма. Кажете, ако греша, но аз такава информация имам - че няма мерки никъде, допълни Борисов.
"Зимата дойде - в планините вече има свят. Кой Ханс или Смит, както казваш ти, ще дойде в тъмночервената зона. миналата година всички курорти работеха на макс. А сега сме в тъмночервената зона само, защото спряха ваксинацията. Не им била достатъчна кампанията за ваксиниране. То само за ваксина се говори, какво повече трябваше да направим", заяви бившият министър-председател. Той припомни, че е осигурил зелени коридори, а благодарение на дорите си контакти с европейски лидери е осигурил всички ваксини, от най-модерните. Нещо, което нито една европейска страна не е получила. 

"Навсякъде в Европа са пълни стадионите. А ние заради глупостта си да дадем половин милиард за избори, сегаще провалим и зимния туризъм. Няма да имаме зимен туризъм", допълни лидерът на ГЕРБ.
 
Този месец са взели 1,8 млрд.лева заеми, възмути се отново Борисов. Готови сме да ви помагаме - първо, работните места в туризма. Сега за Никулден щях да съм пуснал магистралата от Тракия до Слънчев бряг. И понеже всеки ден туризма, бизнеса го иска, ние затова с "инхаус" бързо ги правихме лотовете. И за да не ни обвинят, ние отделихме парите в отделна сметка. И те сега ги взеха. 

Аз си обичам българския туризъм. В Гърция, който не спазва мерките следват жестоки глоби. Сега ускоряват още с крути мерки в бранша. Не е приятно. Губиш, но ще се върне на пролет, защото ако не се вземат мерки с тази цена на тока жалко, че намалихме ДДС на ресторантите. Тоя Гешев, сменяйте го, но когато го сменим какво ще следва? Токът ли ще поевтинее?, възмутено заяви лидерът на ГЕРБ.

И добави, че няма дебат по нито една тема. "Няма политически дебат. Излъгаха за цената на газа. Хванахме ги. Това направиха с България за седем месеца. Добре, изчегъркахте ГЕРБ и какво направихте? Те имаха две НС, които се занимаваха само с едно и също нещо. Ердоган ограничи турските граждани за сметка на туристите. Това са мерки на държавата. Поне знаеш какво подкрепяш. Седях на аерогарата и обявявах пристигащите ваксини. Обиколих цяла Европа. Обиколих всички свои колеги в Европа заради ваксините. Курца каза, че България е получила най-много. И какво стана? Едни дарихме, други унищожихме, на трети им изтече срокът на годност", заяви Борисов.
 
Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) обясни, че разликата между преди и сега е, че преди нямаше ваксини. "В момента няма абсолютно никокви мерки. Има само една мярка на столична община – намаляване на паркомясто. Ние искахме антителата на преболедувалите да се признават. Ние искахме да дължи за 30 дни. Помолихме държавата да задължи държавната администрация да работи със зелен сертификат като най-голям работодател", каза още той.

"Няма дебат за цената на тока. Излъгаха за цената на газа, хванахме ги и станаха за смях. Никой не знае за какво взимат тези милиарди нов дълг. За седем месеца направиха само това, че ни вкараха в тъмночервената зона", продължи Бойко Борисов.
 
"Разликата от преди и сега е, че тогава нямаше ваксини и затова спорехме, а сега отказваме да ни затварят, защото имаме четири вида ваксина. Другата разлика е, че сега нямаме никакви мерки. Бизнесът не е против зеления сертификат. Ние искахме антителата на преболедувалите да бъдат признати", коментира Алибегов.
 
"Моловете са празни, магазините са празни, заведенията са празни. нощните заведения са полупразни. Токът е по 2,5, а спадът на оборота е 80%", възмути се ресторантьорът, а лидерът на ГЕРБ го подкрепи за въпросния сертификат, който да се издава на хора с антитела. На срещата взе участие и бившият министър на туризма и кандидат-депутат от ГЕРБ Николина Ангелкова, която каза, че 70 милиона лева предназначени за туризма още не са стигнали до него. 
 
"Те имаха две Народни събрания, които работиха по 2 месеца и се занимаваха само с едно нещо, а не направиха това, за което говори професорът", изтъкна Бойко Борисов. "Туроператорите не работим от година и седем месеца. Спадът в оборота е между 83 и 92%, а реално мерки за помощ няма", изтъкна Павлина Илиева, която е представител на туроператорите. "Професоре, стоях на Летището и всеки ден обявявах колко ваксини идват. Обиколих цяла Европа, всички колеги, всеки ми даде, за което много благодаря, и в един момент имахме 3 млн.", припомни бившият министър-председател.

Павлина Илиева заяви още, че им трябва един гаранционен фонд, който да е около 20 млн. лв. "Стига, бе. Ние дадохме половин милиард за изборите. Тези пари за гаранция могат да ги дадат и от ББР", включи се отново Борисов.
 
И продължи: "Какво им пречеше "Хемус", какво им пречеше тази последната част от Околовръстното в София, което щеше да помогне на туризма в столицата. Гаранционен фонд, магистралите да се довършат, това трябва да се направи".

"В момента бизнесът е оставен на самотек. Не знам как безработицата е ниска, след като ние ежедневно се сблъскваме с напускащи служители", сподели Ричард Алибегов от БАЗ.
 
"Днес имаме 145 починали. Това са повече жертви, отколкото на война. А те си правят масовки", възмути се Бойко Борисов и добави: "При нас нямаше нещо, което да не се опитаме да направим за тази криза. Дори нямаше криза. Колегите ме питаха мен, защото аз първи затварях и първи отварях. Австрия гледаше от нас. Питаха ме какво мисля да направя. Ние първи отворихме ресторантите, публиката по стадионите. Тогава нямаше лекарства, нямаше ваксини", коментира лидерът на ГЕРБ.
 
Ричард Алибегов обясни, че разликата преди и сега е, че тогава имаше диалог. А сега уж се имитира диалог и когато това свърши, се прави нещо съвсем друго. Борисов цитира Васил Велев, който твърди, че се краде по 100 млн. лв. и по 10 млн. на ден заради цената на тока, а от ГЕРБ са предложили модел, който ако се приеме още днес, ще се приключи това с по 2,5 на тока. Бившият премиер изрази притеснение как ще се изкара зимата.
 
"Обичам си държавата. Обичам си България. Дори отидох да си сложа трета ваксина", заяви проф. Георги Рачев. "Нямате ли нещо общо с проф. Кантарджиев. Толкова много благо говорите", попита с усмивка Борисов.


Още от "България"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени