Бойко Рашков: Има завишен миграционен натиск основно заради събитията в Афганистан

Преди дни от ГЕРБ заявиха, че мигрантският натиск на границата се е увеличил над 12 пъти за последния месец

Бойко Рашков
Бойко Рашков Източник: Lex.bg

Депутатите в парламента изслушват служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той отговаря на въпроси за нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция на територията на страната, откакто служебното правителство е на власт. Изслушването е по настояване на ПГ на ГЕРБ-СДС. Преди дни от ГЕРБ заявиха, че мигрантският натиск на границата се е увеличил над 12 пъти за последния месец. 

 

МВР продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск нарасне изключително много, допълни Рашков. Той даде пример с Литва, където натискът е 30 пъти повече, отколкото предходен период. Натиск има и срещу Гърция. Мигрантите от Турция навлизат не само у нас, а и на гръцка територия.

"МВР е компетентният държавен орган, който осъществява контрол на държавната граница и към момента министерство продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натискт от мигранти нарастне изключително", каза той и обясни, че такъв натиск има дори и в Литва. 

 

"Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение и се стараем да го правим. Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване в страните от региона с цел достигане държавите от Западна Европа", обясни още служебният вътрешен министър.

По думите му миграцията от Афганистан към Иран и Турция продължава да нараства. Очаква се допълнително повишение на този натиск заради изтеглянето на контингентите на НАТО от региона, което ще породи вътрешни проблеми.

 

В Турция е отчетено рязко покачване на броя на лицата, които незаконно пристигат от Иран. Наблюдава се и повишаване на наплива на нелегални мигранти, изнасящи се от вътрешността на Турция към област Одрин, обособил се като основен пункт за съсредоточаване на мигранти и впоследствие като изходна точка за отправянето им през турско-гръцката граница.

 

"Концентрацията на значителен брой мигранти на територията на Турция и Северна Гърция е предпоставка за увеличаване на незаконния трафик и към България. Затварянето на балканския маршрут наложи мигрантите и каналджиите да разработват нови методи в търсене на алтернативни маршрути. Увеличаването на миграционния натиск към България се дължи както на подходящите климатични условия през летния сезон, така и на въведените облекчения на мерките срещу коронавируса", обясни още Рашков.

 

Съществен фактор е и облекчаването на COVID мерките и в Турция. През месец юли се отчита нарастване с два пъти на преминалите лица и превозни средства на основните гранични пунктове у нас, което основно се дължи на транзитно преминаване на лица с цел туризъм през нашата територия.

 

През месец май у нас са регистрирани опити на 2500 граждани на трети страни да преминат територията на България. От тях "Гранична полиция" са задържали 113 лица. През месец юни опит да влязат у нас са направили 4504 души. За същия период са задържани 61 чужди граждани. През юли се отчита лек спад от 5% на опитите да се премине през страната ни в сравнение с предходния месец.

 

От началото на годината до 27 юли са регистрирани общо 17 621 опита на граждани на трети страни да влязат на територията на България, като 16 900 са се върнали обратно във вътрешността на съседните държави. 590 лица са задържани от граничните власти, които са влезли нелегално у нас.

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени