Брифинг на ГЕРБ-СДС след консултациите с президента (ВИДЕО)

Представителите на коалицията заявиха, че са готови да дадат 2-3 депутати за подкрепа на евентуално правителство на "Има такъв народ"

Брифинг на представителите на ГЕРБ-СДС
Брифинг на представителите на ГЕРБ-СДС Източник: NOVA

Приемаме мандата за съставяне на кабинет. Искаме възможно най-бързо да се направи правителство и да започне работа. Това коментираха от ГЕРБ-СДС веднага след консултациите с президента. 

Проведохме честен и конструктивен разговор. ГЕРБ е първа политическа сила, а ние заявихме своята отговорност за съставяне на кабинет. Това заяви в изявление след консултациите при президента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.  "ГЕРБ след редовни избори е първа политическа сила, след избори, които нико не е оспорил, че не са били честни или демократични, дори и международните наблюдатели след честни избори. Обсъдихме важни теми от дневния ред - предизвикателствата пред станата ни и следващото правителство, геополитическите отношения, както и такива свързани с Плана за възстановяване", каза още Атанасова.

 

"По време на разговорите изявихме волята си като първа политическа сила и като най-голяма парламентарна група да приемем мандата и да направим честен, прозрачен и открит опит да съставим кабинет. Следващата седмица ще стане ясен и състава на този кабинет. В хода на разговорите ще решим как да действаме и със самия мандат - дали ще има възможност за съставяне на правителство или не", разкри предложеният за премиер от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

 

"България трябва да има бързи решения, с оглед на сложните геополитически отношения близо до нас, пандемичната обстановка и икономиката", допълни той. "Ще търсим възможности за съгласие. Всичко е въпрос на разговори. Ще вземем мандата", съобщи Митов. Относно Плана за възстановяване и устойчивост, Томислав Дончев заяви, че не е видял алтернативни текстове, а той като вицепремиер в оставка няма право да го внесе. "Никой не иска да управлява, а всички искат да ни критикуват - това е странно", съобщи Дончев. "Ако не му стигат двама-трима народни представители, ще подкрепим правителство на "Има такъв народ". Правим това, за да има стабилно правителство", каза още от ГЕРБ-СДС

"Не изключваме вариант да върнем мандата", каза още вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени