Брифинг след ареста на български граждани по подозрение в шпионаж за Русия (НА ЖИВО)

Повечето задържани за шипонаж са настоящи и бивши служители на Служба военно разузнаване

Брифинг на прокуратурата за руските шпиони
Брифинг на прокуратурата за руските шпиони Източник: БНТ

Няколко лица бяха задържани снощи по подозрение за шпионаж в полза на Русия. До арестите се стигна след акция на ДАНС. Днес стана ясно, че всички задържани по подозрението за шпионаж са български граждани, сред тях и служители на Министерството на отбраната. В момента от прокуратурата на извънреден брифинг дават повече информация за акцията. 

 

Ръководител на групата е бивш ръководен кадър на служба "Военно разузнаване" към министъра на отбраната. Неговата задача е била да изгради агентурна схема, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Военно-окръжна прокуратура наблюдава производството. 

Двама военнослужещи от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава, потвърдиха от Министерството на отбраната.

 

Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност. По случая е образувано досъдебно производство. Вчера екипи на ДАНС и на МВР са обискирали различни адреси в София. Заради операцията на изходите на столицата в следобедните часове имаше засилено полицейско присъствие.

Бивш ръководен кадър на военното разузнаване е арестуван като лидер на шпионската група, която е разбита от прокуратурата и ДАНС, съобщи Сийка Милева. Условно го наричаме резидент. Завършил е образованието си в България и чужбина. Кадър на ГРУ (Главно разузнавателно управление на Русия.). Преподавател е в служба Военно разузнаване. Задачата му е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал е лица, които са имали достъп до тайните на НАТО и ЕС.

 

В групата участва и съпругата на резидента, която има руско и българско гражданство. Имала е доверие на руското посолство. Била е посредник между резидента и посолството като е предавала пари. Има записани нейни посещения в посолството. Сийка Милева заяви, че за първи път в новата история на България е разкрита група за шпионаж:
"Подготвили сме и материали, които са част от общата доказателствена съвкупност и се спазва презумпцията за невиновност. В него са изполвани и условни наименования. Тази група застрашава националната сигурност.

 

Четвъртият е бивш служител на "Военно разузнаване", като е бил и на мисии зад граница като военно аташе. Сега е директор на регистратура на класифицираната информация в Народното събрание.

 

Случаят е без аналог в новата ни история.Българските граждани могат и трябва да се гордеят със службите, заяви още главният прокурор Иван Гешев. Той обяви, че не иска акцията да служи за разединение, а за обединение на българските граждани.

"Ние сме на първо място българи. Този път искам да се обединим на основата на това, че обичаме родината - дума, която сме започнали да забравяме. Трябва да помним, че сме българофили и защитаваме родината. Ние и не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни да защитим нашата родина България", каза още главният прокурор Иван Гешев.



Още от "България"

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на

Всеки избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък по настоящ адрес

Прочетете повече прочетете повече

Асен Йорданов от БиволЪ: Метаданни разкриват, че Лена Бориславова и Никола Минчев са фалшифицирали подписи

Бях изумен, когато видях, че пълномощното е за Лена Бориславова, с моето име и с моя изкопиран подпис, заяви пред bTV Атанас Русев от сдружението на "Да запазим Корал"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени