БСП отново иска Борисов и Фандъкова да говорят в парламента, депутатите отказаха

Това искане на БСП бе отхвърлено от депутатите с 59 гласа "за", 90 "против" и 17 "въздържал се"

Георги Свиленски в НС
Георги Свиленски в НС Източник: You Tube

Премиерът Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова да отговарят на въпроси в парламента във връзка с 16-годишното момче, което загина от токов удар от шахта пред МБАЛ "Св. Иван Рилски". Това искане на БСП предложи лично председателката на НС Цвета Караянчева, съобщава "24 часа". То обаче бе отхвърлено от депутатите с 59 гласа "за", 90 "против" и 17 въздържали се. Караянчева получи поздравления от депутата от левицата Георги Свиленски, че предложила премиера и столичният кмет да дойдат в парламента - искане, което породи спорове в изминалите дни в парламента. Той отбеляза обаче, че парламентарната група на ГЕРБ я е бойкотирала.

 

Стигна се и до прегласуване на предложението, но то отново бе отхвърлено със 69 гласа "за", 92 "против" и 12 въздържали се. Спорът между управляващи и опозиция продължи с друга тема - питанията до министър-председателя. "Вчера в национален ефир г-жа Дариткова каза, че всички въпроси и питания отправени към министър-председателя са противоконституционни", каза Георги Свиленски и цитира правилника на парламента, в който се отбелязва, че премиерът трябва да отговаря в НС по политиките в страната. 25 питания и 35 въпроса са отправили депутатите на БСП към Борисов. От тях 24 въпроса и 20 питания са върнати, каза още Свиленски. Те са свързани с политиката за страната за вътрешната сигурност, епидемиологичната обстановка, геополитическата криза, икономическата политика на правителството, въпроси относно дейността на ДАНС и политиката на правителството по отношение на ваксинациите. "Не трябва да допускате да бъдат връщани питанията на опозицията. Те касаят пряко управлението на държавата", добави Свиленски.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени