БСП се разграничи остро от позицията на Инициативния комитет на Радев относно решението на КС за Петков

Политическият проект на Кирил Петков е заченат с лъжа, но с претенции за почтеност

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БСП
"Не подкрепяме позицията на ИК на Радев относно решението на Конституционния съд по казуса “Кирил Петков”.
 
Това заявяват в остра позиция представителите на БСП в Инициативния комитет на кандидат-президентската двойка Радев/Йотова - Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и проф. Радослав Гайдарски.
 
"Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър", пишат тримата социалисти. 
 
"Благодарение на участието си в правителството той (Кирил Петков) си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено днес от Конституционния съд, подчертават категорично членовете на ИБ на БСП.
 
Ето какво пишат тримата представители на БСП в ИК на Радев-Йотова:
Във връзка с решението на КС по казуса с гражданството на Кирил Петков, Инициативният комитет на Радев и Йотова, в който участваме, излезе с позиция. Като приемаме необходимостта да се реагира на решението и като приемамe основните елементи в тази позиция, не смятаме за удачно тя да се обявява от името на ИК без да е съгласувана с членовете му. Ако беше съгласувана, вероятно щеше да бъде по-солидно мотивирана.
 
Възразяваме, също така, Инициативният комитет да се включва почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и "Промяната продължава". Защитата на правата, включително политическите, на българските граждани, живеещи в чужбина, са и трябва да останат приоритет на българската държава.
 
Не приемаме внушението, че върховният закон на България, който всъщност гарантира тези права, е причина за тяхното ограничаване. Казусът тук не засяга стотиците хиляди български граждани, защото те не са извършили престъпление. Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър.
 
Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено днес от Конституционния съд.
 
В този смисъл ние очакваме не ИК да оправдава Петков, а Петков да се извини на президента, че го е подвел и че днес тези негови действия се отразяват негативно на предизборната му кампания. Все още не го е направил и изглежда няма намерение.
 
Ние в БСП подкрепяме кандидатурите на Радев и Йотова, поемаме негативи в името на общата победа и затова очакваме ИК и неговото ръководство да не стъпват на полето на парламентарната кампания в подкрепа на конкурентни формации".
 
 

Още от "България"

Живко Тодоров: Това, за което ние ще настояваме, е резултатът от проверката на КПКОНПИ да бъде оповестен също така публи

По изрядността на първата процедура са се произнесли и КЗК, и ВАС, а в комисията по втората участват общински съветници от всички партии в Общински съвет

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени