Честит 24 май, българи!

По традиция в София център на тържествата ще бъде паметникът на Св. св. Кирил и Методий пред националната библиотека, носеща тяхното име

24 май
24 май Източник: Zonanews

Днес честваме 24 май – ден на българската азбука. На този ден почитаме паметта на създателите на българската азбука - Светите братя Кирил и Методий. За първи път тази година празникът се отбелязва с ново име. В края на миналата година парламентът реши, че вместо "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" официалното наименование ще е "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност". За първи път празникът е отбелязан на 11 май 1851 г в Пловдив по инициатива на Найден Геров. Датата става особено значима по време на борбата за църковна независимост, а след въвеждането на Григорианския календар се измества на 24 май.

 

Празнични шествия ще преминат по улицата на много български градове, общините предвиждат още концерти, награждавания на изтъкнати творци и дейци на просветата.


По традиция в София център на тържествата ще бъде паметникът на Св. св. Кирил и Методий пред националната библиотека, носеща тяхното име. Пред паметника на светите братя столичната община организира музикална програма с участието на детски състави. Балони с българските букви ще полетят по традиция в небето. В 10:30 ч. от пл. "Славейков" към парка "Заимов" за втора година ще потегли "Парад на буквите", организиран от Сдружение "Азбукари". Любими български думи ще бъдат подредени от децата, участващи в парада. От 12:00 ч. пред Народен театър "Иван Вазов" започва празничен концерт, организиран от Регионално управление на образованието - София-град, в който ще участват близо 400 ученици от столичните училища. Българска литература ще звучи през целия празничен ден на площад "Славейков" чрез специалната инсталация "Звукът на българската литература" от Storytel. Ще бъдат представени любими произведения на съвременни български автори и незабравими класици.

 

Празничното общоградско шествие в Пловдив ще тръгне от площада пред художествената гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в 10 ч. и ще премине по улиците "Хан Кубрат", "Райко Даскалов" и "Княз Александър I" - до площад "Стефан Стамболов".

 

Въ Варна тържествата започват от 9 ч. на пл. "Св. Св. Кирил и Методий ", пл."Независимост" и бул. "Княз Борис І", където ще звучат училищни песни и маршове, посветени на празника. в 10 ч. празненствата продължават с изпълнение на хорови формации пред храм "Св. Николай Чудотворец". В 11 ч. 30 цветни балона с буквите от българската азбука и бели гълъби ще бъдат пуснати в небето пред входа на Морската градина.

 

Празнично шествие по повод 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще се проведе в Стара Загора. В него ще се включат блокове на културни и образователни институции, ученици и студенти. Шествието ще тръгне от площада пред Община Стара Загора и ще премине по централния булевард "Цар Симеон Велики". Тържественото честване ще започне в 10.00 часа пред сградата на местната администрация с ритуал за издигане на националното знаме на Република България. Националният химн ще бъде изпълнен от Хора на Държавно опера-Стара Загора и Хора при НЧ "Родина-1860" и Общински духов оркестър. Празничен водосвет-молебен и благослов ще отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан. След официалните приветствия, ще бъдат връчени наградите "Стара Загора" и "Млада Загора", които се присъждат за постижения в културата, изкуството, образованието и науката Емблематичното стихотворение "Аз съм българче" ще бъде изпълнено от Виктория Костова. Към небето ще полетят 180 балона с буквите от българската азбука, по повод 180 години Светско образование в Стара Загора.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени