Честваме 113 г. от обявяването на Независимостта на България

Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата "Свети 40 мъченици" във Велико Търново

Фердинанд I и правителството при обявяването на независимостта на България
Фердинанд I и правителството при обявяването на независимостта на България Източник: Wikipedia

Днес отбелязваме 113 години от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата "Свети 40 мъченици", а след това е обявена и в крепостта Царевец. Велико Търново днес е център на тържествата за годишнината. В честванията в старопрестолния град ще се включат президентът Румен Радев и премиерът Стефан Янев.

 

Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата "Св. 40 мъченици", съобщава БНР. След това в крепостта Царевец от 10,30 часа президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев ще участва във военния ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио ще излъчи пряко. За значимостта на празника историкът проф. Милко Палангурски заяви: "Празник на съзряването, защото както нациите, така и държавите, и обратно, имат нужда от израстване и намиране на своето място в политическия, културния и обществен живот на света". Заради противоепидемичните мерки е отменена вечерната заря-проверка. Честванията във Велико Търново ще завършат вечерта с излъчване на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" и с илюминации на паметника на Асеневци.

 

В Бургас историческата годишнина ще бъде отбелязана с няколко събития. Тържествата започват в 10:30 часа с ритуал по издигане на флаговете на  България, Европейския съюз и на Община Бургас. В 11:00 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост. В 11:00 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост. След ритуала пред Военния клуб в Бургас в 12:00 часа в Етнографската експозиция на улица ул. "Княз Ал. Батенберг" ще бъде представен много интересен каталог, който е озаглавен "По дрехите посрещат" и ще има ревю на традиционни костюми от фонда на Бургаския музей.

 

За първи път ще бъдат представени 21 автентични носии от Странджа, Карнобатско, Айтоско и източна Стара планина.  Някои от носиите са пазени във фондохранилище и никога не са показвани, затова ще бъде много интересно да се види този автентичен колорит. В 17 часа във Варна официално ще бъде открит паметник на Васил Левски, издигнат по инициатива на Съюза на арменците в България. Той е изработен в Армения и е дарение в израз на благодарността на арменците в България за гостоприемството на българския народ, приемайки ги по време на геноцида преди век. Скулптурната композиция изобразяваща Апостола на свободата в почти цял ръст, в униформа на четник, пред него лъвска глава, а зад него скалист пейзаж, беше издигнат в градинката пред Регионалния исторически музей, като мястото е определено от общинската администрация.

 

113-ата годишнината от обявяването на Независимостта на България ще бъде отбелязана със специална церемония в Плевен. В рамките на празничния ден е организирана и кампания за даряване на кръв Церемонията започва в 11 часа пред паметния знак, поставен на площад "Стефан Стамболов" пред ДКТ "Иван Радоев" по случай 100-годишнината от Независимостта на България. Негов автор е известният скулптор проф. Кирил Мескин. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. В празника с изпълнения ще се включат Общинският хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева и Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков. Районният център по трансфузионна хематология /РЦТХ/ и Българският червен кръст /БЧК/ отправят апел в обща кампания под мотото "Нека да покажем, че сред нас има истински герои - Дари кръв, спаси живот!". Желаещите да се включат в кръводаряването са поканени пред сградата на Община Плевен във времето от 8 до 14 часа.

 

С експозиция на Държавния архив "Българската Независимост" и Ден на отворените врати във всички културни институции ще отбележат празничният 22 септември в Ямбол. Изложбата на Държавния архив ще бъде подредена на централната ямболска улица "Георги Сава Раковски" срещу Регионалната библиотека. В градския парк ще бъде открита още една изложба, тази на фотографската общност в града, като средствата от продадените творби ще бъдат предоставени за построяването на паметник на Васил Левски в Ямбол.  Празничният 22 септември ще бъде Ден на отворени врати за Музея на бойната слава и за Регионалния исторически музей, както и в Археологическия резерват "Кабиле" и  Художествената галерия "Жорж Папазов".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени