Честваме 173г. от рождението на големия патриот, революционер и достоен българин Ангел Кънчев

Неговото име носи Русенският университет

Бюст-паметник на Ангел Кънчев
Бюст-паметник на Ангел Кънчев Източник: РИМ-Русе

Днес честваме 173г. от рождението на големия патриот, революционер и достоен българин Ангел Кънчев. Той е един от най-ярките дейци на българското националноосвободително движение.

 

Ангел Кънчев е роден на 11 ноември 1850 г. в град Трявна. Учи в родния си град, а след това в Русе. Продължава образованието си като стипендиант в Болградската гимназия (Бесарабия), а след това се прехвърля във Военното училище в Белград (Сърбия). В Белград Ангел Кънчев се запознава с видни български революционери, сред които Васил Левски, Панайот Хитов, Любен Каравелов и др. Увлича се от революционните идеи и се присъединява към тяхната борба за освобождение на България от османско владичество.

 

След разпускането на Втората българска легия през 1868 г. Ангел Кънчев се прехвърля в Румъния. Там публикува във в. "Дунавска зора" "Възвание до българския народ", с което го призовава на борба против османските нашественици.

 

През 1871 г. Ангел Кънчев се завръща в България и започва работа в Образцов чифлик край Русе. Включва се дейно в националнореволюционното движение и през същата година е определен от Българския революционен централен комитет в Букурещ за помощник на Васил Левски във ВРО.

 

Ангел Кънчев е един от най-активните помощници на Васил Левски. Той обикаля цяла Северна България, организирайки нови революционни комитети и разпространявайки революционна литература.

 

На 5 март 1872 г. Ангел Кънчев прави опит да се прехвърли тайно в Румъния, но на русенското пристанище е издаден и е обграден от османската полиция. За да не бъде заловен жив, слага сам край на живота си. Последните му думи са: "Да живее България!". В близост до мястото на самоубийството има изграден паметник. Днес домът на Ангел Кънчев е превърнат в музей. 

 

Ангел Кънчев е един от най-ярките дейци на българското националноосвободително движение. Неговото име носи Русенският университет.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени