Четирима от шпионската афера остават в ареста, мярката на "резидента" ще се реши в понеделник

Днес прокуратурата внесе 4 тома нови доказателства по разследването

Четирима от шпионската афера остават в ареста
Четирима от шпионската афера остават в ареста Източник: БНТ

Военно-апелативният съд днес гледа жалбите срещу постоянния арест на петимата, задържани за шпионаж в полза на Русия, съобщава БНТ. Полк. Петър Петров, зам.-директор на дирекцията, която отговаря за бюджета и разходите на армията, Любомир Медаров, шеф на секретното деловодство на парламента, Димитър Влахов (на водещата снимка), действащ служител на Военно разузнаване, остават в ареста. Галина Илиева, съпруга на "резидента" Иван Илиев, когото прокуратурата сочи за лидер на групата, също остава в ареста, стана ясно минути след 20 ч тази вечер. Гледането на мярката на самия Илиев съдът отложи за понеделник, тъй като жалбата за нея е дошла прекалено късно.

 

Днес прокуратурата внесе 4 тома нови доказателства по разследването. Два от тях са секретни, но другите два съдържат разпити на свидетели, които твърдят, че в арестните помещения петимата задържани са се уговаряли какви показания да дадат както пред съда, така и в досъдебното производство, първо - за да постигнат по-леки мерки за неотклонение и второ - за да могат да облекчат положението си по самото разследване. Сред секретните доказателства има документи, които неправомерно са открити в домовете и служебните помещение на задържаните. Адвокатите  на арестуваните твърдят, че прокуратурата не казва какви точно данни, които представляват държавна тайна, са предадени на Москва. Но да не забравяме, че на адвокатите е платено от задържаните за шпионаж точно, за да твърдят това.

 

"Това, което направи съдът, е да оцени представените до последно доказателства и да вземе решението, което не се коментира. Считам го за правилно, защото е тежко умишлено престъпление, извършено от организирана група и като офицер изобщо не се гордея, че други офицери са си предали държавата", каза Елин Алексов, ръководител на Военно-апелативната прокуратура.

Днес стана ясно, че по делото е разпитван и бившият шеф на Военна полиция бригаден генерал Борислав Сертов. Причината е, че той е отговарял за задържането на "резидента" Иван Илиев, който се опита да избяга, но беше задържан в района на Руското посолство. Интересното е, че генерал Борислав Сертов подаде оставка като шеф на Военна полиция в началото на годината, защото му предстои да замине като военен аташе в Москва. Освен това, е назначена и финансова ревизия на Военна полиция.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени