Човешка грешка е водещата версия за трагедията на АМ "Струма", възможно е да има осми оцелял (НА ЖИВО)

Екип от шестима следователи от Националната следствена служба и трима прокурори от Окръжна прокуратура-Перник ще работят по образуваното досъдебно производство

Човешка грешка е водещата и основна версия за трагедията на АМ "Струма". Това заяви на брифинг зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, цитиран от БНТ. Освен това на мястото на инцидента са констатирани лоша пътна маркировка, лоша сигнализация и лоша организация на движението. По думите на Сарафов мантинелата, в която първоначално се е нанизал автобуса, е опасна и е способствала за настъпване на инцидента.
 
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че главният прокурор Иван Гешев е разпоредил проверка на сигнализацията и маркировката по първокласните пътища в цялата страна. Към проверката ще бъдат привлечени и чужди експерти, както и представители на неправителствени организации. Ако бъдат събрани данни за извършено престъпление, те ще бъдат изпратени към компетентните органи. Ако бъдат установени нарушения, ще бъдат изпратени към Министерски съвет за отстраняването им.
 
Сийка Милева разказа също, че при разпита на един от оцелелите, той е разказал, че са спасени 8, а не 7 души. В същото време на мястото на трагедията са намерени 44 тела на загинали. Затова разследващите проверяват версията дали няма още един оцелял и къде се намира той. Възможно е и някой от пътниците в автобуса да се е прекачил на територията на България в някой от другите автобуси от туристическата група и затова пътниците да са с един по-малко.
 
Вчера стана ясно, че екип от шестима следователи от Националната следствена служба и трима прокурори от Окръжна прокуратура-Перник ще работят по образуваното досъдебно производство за тежкия пътен инцидент на автомагистрала „Струма“, при който загинаха граждани на Република Северна Македония. С оглед международния елемент на казуса прокурорите от отдел "Международен" при Върховната касационна прокуратура оказват пълно съдействие и координация във връзка с изпращането на молбата за правна помощ.

Циркулира абсолютна спекулативна информация в медиите за катастрофата с автобуса. Показват се очевидци, а такива няма нито един. Разпитани са двама от пътуващите в автобуса, които са били будни в момента на катастрофата. Техните показания са изключително обективни. Аутопсиите показват, че всички са загинали от задушаване, те са вдишали сажди, което означава, че били живи и са загинали следствие на пожара, не е имало взрив, имало е само интензивно горене. 
Това каза още зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов.
 

Версията за превозване на туби с гориво е категорично отхвърлена. Няма туби с бензин, няма находки с други запалителни материали, съобщи още той. Версията за терористичен акт е професионално изследвана от нас. Категорично я отхвърляме, не става въпрос за терористичен акт, каза още Сарафов, уточнявайки, че работата на разследващите предполага и тази версия да бъде изследвана.

 

По разпореждане на главния прокурор, още днес ВАП ще извърши проверка по реда на законност за сигнализацията и маркировката на магистралите и на основните пътища на територията на цялата страна. Към проверката ще бъдат привлечени наши, чужди експерти, както и представители на неправителствени организации, съобщи по време на брифинга говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

Ако бъдат събрани данни за извършено престъпление, те ще бъдат изпратени към компетентните органи и ще бъдат привлечени съответните лица към наказателна отговорност. Материалите от проверката ще бъдат изпратени на Министерски съвет, съобщи Милева. Тя разказа, че е разговаряла в „Пирогов” с оцелели. Един от тях ѝ казал, че са се спасили 8 души. Намериха се 44 трупа. В автобуса са пътували 52 души. Къде е осмото лице, попита Сийка Милева.

 

Не искаме да вкарваме объркване сред вас. Може да се касае и за недобър спомен от свидетеля, каза още говорителят на прокуратурата. Тя съобщи, че след разказа на свидетеля, следовател също е разпитал оцелелия, с който тя е разговаряла, той категорично е заявил, че са се спасили 8 лица.

 

От своя страна Борислав Сарафов уточни, че след като в автобуса са пътували 52 души, а са намерени 44 трупа и 7 са в болница, означава, че някой някъде се е прикачил в друг от общо четирите автобуса на туристическата фирма. Сарафов уточни, че това тепърва ще се установява. 




Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени