Д-р Брънзалов: Пациентите без здравни права ще могат да се ваксинират

Масовата ваксинация би следвало да започне в начаното на март

Д-р Николай Брънзалов, представител на БЛС и член на ваксионационния щаб
Д-р Николай Брънзалов, представител на БЛС и член на ваксионационния щаб Източник: БНТ

Пациентите без здравни права ще могат да се ваксинират, просто трябва да се обърнат към РЗИ, съобщи пред БНТ д-р Николай Брънзалов, представител на БЛС и член на ваксионационния щаб. Ние изпратихме едно писмо за конкретика, защото в четвърта фаза, според ваксинационния план, който следваме, трябва да се включат и така наречените рискови пациенти и искаме малко повече яснота, да ни се даде отговор на няколко въпроса, обясни още д-р Брънзалов.

 

Милиони хора по света вече са ваксинирани, не е да няма информация, а към нас въпросите от хора със съпътстващи заболявания са много. Около 77 000 души са ваксинирани у нас, до момента страничните явления са много малко, допълва д-р Брънзалов.

 

В началото на март би следвало да започне ваксинацията. Ще има доставки на съответните количества ваксини. Това е най-важният етап, тъй като до момента бяха ваксинирани само целеви групи, обясни още д-р Брънзалов.  Призовавам пациентите за точност и акуратност, защото 100% ще бъдат давани часове, за да не стига до струпване на хора пред кабинетите в ДКЦ-тата. Много ще зависи от пациентите, аз се радвам, че пациентски организации са готови да помагат чисто логистично.

 

Личен лекар не може да откаже да ваксинира пациент, това е част от неговите задължения, подчерта д-р Брънзалов.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени