Д-р Иван Колчаков: Леглата ни за болни от Ковид-19 са почти изчерпани

До този момент повечето пациенти са възрастни хора. Профилът на пациентите все още не е променен и повечето са възрастни хора с придружаващи заболявания, разкри д-р Колчаков

Д-р Иван Колчаков
Д-р Иван Колчаков Източник: София Мед

Имаме разпореждане да повишим капацитета с 20%. В момента леглата ни са почти изчерпани. Над 90% от болничните легла за COVID-19 вече са заети. За съжаление, за да приемем човек или трябва да изпишем някой, или да почине пациент. Това заяви д-р Иван Колчаков за "Здравей, България" по NOVA. Той обясни, че има два механизма за приемане на болни. При първия гражданите идват сами или са доведени от техни близки. По-добрият вариант според д-р Колчаков е да бъдат доведени от Спеша помощ, които могат да преценят дали болните трябва да бъдат хоспитализирани. Той съобщи, че има допълнителна сграда с три изхода, която може да се използва за разкриване на допълнителни легла. До този момент повечето пациенти са възрастни хора. Профилът на пациентите все още не е променен и повечето са възрастни хора с придружаващи заболявания.

 

"Може да се надяваме на позитивен резултат от тези 10 дни локдаун и кривата да се пречупи", каза още Колчаков, който подобно на много журналисти използва напълно неточен термин. В България "локдаун" няма, не е имало и вероятно няма да има. Има строги противоепидемични мерки, но да се говори за локдаун при отворени хипермаркети, свободно движение на хората и т.н. е най-малкото подвеждащо и крайно неточно. Д-р Колчаков е категоричен, че пандемията още не е преминала и трябва да бъдем отговорни, да пазим себе си и околните. "Когато вълната спадне, българите се отпускат", констатира анестезиологът и реаниматор Колчаков, бивш главен секретар на СДС. Последиците от вируса никак не са малки, според него. "COVID-19 превръща белия дроб, който е като мях, в една торба, пълна в течност", обяснява медикът. Той смята, че ивермектинът в последно време е станал много популярен, но е недопустимо самолечение с него.. От началото на пандемията лекарството се прилага като е препоръчително да се дава в началните фази на вируса. Ремдесивирът също има позитивно действие и дава добри резултати, сподели Колчаков. Няма все още обаче открито противовирусно лекарство, което да е ефективно за COVID-19, завърши той.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени