Д-р Велислава Петрова, вирусолог от университета в Кеймбридж

Според д-р Петрова основните странични ефекти от ваксините са лека отпадналост, главоболие, като при другите ваксини. Няма странични ефекти, които да са по-различни.

Д-р Велислава Петрова, вирусолог от университета в Кеймбридж
Д-р Велислава Петрова, вирусолог от университета в Кеймбридж

В предаването "Неделята на НОВА" д-р Велислава Петрова, вирусолог от университета в Кеймбридж, каза, че във всяка държава има настроения "за" и "против" ваксините. Според нея това е подходяща ситуация за антиваксърите, независимо, че те боравят само със страха на хората. "Всички, които смятат, че се стига до промяна в ДНК-то или до стерилност грешат. Няма такива доказателства. А и няма как да се случи нещо подобно, тъй като това е РНК-а ваксина", допълни д-р Петрова. Основните странични ефекти от ваксините са лека отпадналост, главоболие, като при другите ваксини. Няма странични ефекти, които да са по-различни.
Д-р Велислава Петрова препоръча да не се поставят ваксини на лица под 16 г., защото в проучването не е имало толкова хора, които да са били под 16-годишна възраст. Във Великобритания ваксините не са препоръчителни за жени, които са бременни. Това е отделна група, която тепърва ще бъде изследвана. 
Попитана дали трябва ли да се ваксинираме, ако сме преболедували Ковид-19, тя отговори с "да", защото не се знае колко дълго ще имаме имунитет.
Относно мутацията от Великобритания и какви изненади да очакваме от нея, д-р Петрова каза, че нашият отговор трябва да бъде още по-настоятелно и силно спазване на мерките. Защото колкото по-силно се разпространява един вирус, толкова по-често ще са мутациите. Няма данни, че мутацията е по-смъртоносна. Но е алармиращо и бързото му разпространение.

Още от "България"

Цяла седмица Терзиев и компания не си мръднаха пръста, за да се почистят изпочупените клони в столицата (СНИМКИ)

Единственото, което е сторено - дърветата са отместени от пътната настилка, за да не пречат на движението на автомобилите. Но това създава опасности за пътни инциденти, защото пешеходците слизат на платното, за да заобиколят клоните 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени