Даниел Митов: Клевета е, че Борисов е политическият лидер, подкупван от Божков

Правителството подготвя механизъм, през който да удря неудобни за тях фирми

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: Zonanews

"Подозрения вече има, бяха споменати и имена, но мога да гарантирам, че това не е г-н Борисов (Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ). Ще призова нашите опоненти да не се превръщат в клеветници". Това каза в интервю за предаването "Тази събота" по bTV зам.- председателят на ГЕРБ Даниел Митов в отговор на въпрос кой би могъл да е споменатият от САЩ действащ политически лидер, подкупван от Васил Божков.

 

"Ако г-н Борисов имаше каквото и да е общо с това, нямаше да бъде поканен от американския посланик в резиденцията. Срещата не я е искал г-н Борисов, а е бил поканен и поканата е дошла много преди да бъдат обявени санкциите. Ако имаше съмнение, той щеше да бъде включен в санкционния списък", аргументира се Митов. Лидерът на ГЕРБ имаше среща с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа час, след като бяха обявени санкциите на САЩ срещу български граждани по закона "Магнитски".

 

Санкциите от САЩ са заявка на новата американска администрация за това да укрепват и подпомагат в укрепване на демокрацията на съюзниците си. Предстоят такива действия и в други държави, където има изоставане. Законът "Магнитски" е политико-административен акт. Трябва да си дадем сметка какви са последствията и какво се случва, добави Митов.


"Законът "Магнитски" е политико-административен акт. Когато президентът на САЩ подписва подобен тип санкции, те са базата на постъпила информация на базата на съответното Бюро към Министерството на финансите от конгресмени. Те трябва да са както от управляващите, така и от опозицията. В такива случаи се преприемат съответните мерки и санкции, които имат сериозни последствия след това при тяхното прилагане. И тук идва разковничето, защото санкциите са си санкции. Но в момента служебното правителство подготви едно постановление, което беше спешно прието за това, че ще започне да удря бизнеси в страната", коментира решението на служебния кабинет за създаване на работна група, която ще започне да удря бизнеси, които са били свързани със санкционираните от САЩ лица.

 

"А кой ще ги определя - новите шефове на НАП и ДАНС, които бяха сменени от новото правителство", попита Митов. А дали банките, които са отпускали кредити на определени фирми, дали те ще попаднат под санкции заради подобен тип транзакции, ако има фирма кетъринг, например на Васил Божков, ще попадне ли под санкции или не", анализира още той. "Правителството подготвя механизъм, през който да удря неудобни за тях фирми. И да замени определен бизнес със свой, т.е заменят една корупционна схема с друга, със своя. Това прилича на комунизъм с ползване на американските санкции", заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

 

Обвинителят на Васил Божков е Вашингтон, смята Даниел Митов. Той попита още защо бе уволнена началничката на кабинета на министър Бойко Рашков. "Защото е свързана с партията на Божков. Очевидно Рашков и Божков имат свързаност", отговори си той и заключи, че не би искал да види подмяната на един модел със същия модел и просто да се сменят физиономиите.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени