Даниел Митов: Прословутата арогантност на ПП и липсата на готовност за компромиси са в основата на вота на недоверие

Спазихме националния интерес и гонихме точно такъв тип изход, какъвто видяхме днес" добави бившият външен министър.

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: Zonanews

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви в предаването "Панорама" по БНТ, че вотът на недоверие срещу правителството е минал поради две причини.

 

"Първо поради прословутата арогантност. Преди малко чухме - не сме готови на компромиси. Този тип говорене е характерен за хора, които живеят във фантазен свят. Втора причина са цените на електричеството, на храните, торове, горивата - това хората го виждат отвън. Падането на правителството е резултат от обществен натиск".

 

Още от самото начало лъжата се превърна в принцип на това правителство, коментира Митов и посочи за пример интервюто на Кирил Петков пред "Гардиън".

 

"Оказа се, че той чистосърдечно си е признал, че продаваме оръжия на Украйна през Полша, което го знаехме всички. Но защо трябваше да се лъготи? Защо трябваше не приемат предложението за военна помощ за Украйна", попита Митов.

 

"Спазихме националния интерес и гонихме точно такъв тип изход, какъвто видяхме днес", добави бившият външен министър. По думите му договорът от 2017 г. не се е спазвал и държавата е трябвало да търси гаранции за своите интереси през европейски механизми.

 

"Години наред българската дипломация търсеше начин да вкара въпросите, важни за български национален интерес в преговорната рамка, в заключенията на Съвета и да има референция в рамката към двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани. Бойко Борисов и ГЕРБ разпознахме този момент като момента, в който трябва да заемем отговорно и категорично отношение, без значение дали сме опозиция".

 

В същия момент управляващите са се скрили, смята Даниел Митов. "Кирил Петков хвърли едно решение на МС, което е на практика отказ от правомощия. С подобен тип незаконни решения той реши да си измие ръцете, да отиде в Брюксел и да каже: "едни лоши хора ме свалиха", защото той работи с халюцианции и фантазии".

 

По думите му "Продължаваме промяната" не е свършила нищо друго, освен да гласува текста на коалиционния си партньор. "Не сме критикували Кирил Петков да вземе инициативата - тя е негова по Конституция. Нашата критика беше заради това, че Кирил Петков в продължение на месеци правеше паралелна външна политика. Занимаваше се с това да изолира Външно министерство и да обещава на Вашингтон, Скопие и Брюксел дадени неща, които в крайна сметка нямаше намерение да направи".

 

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени