Даниел Митов: Санкции срещу Русия са наложителни, защото там се "асфалтира" политическото пространство и опозиция

Можем да очакваме нова вълна от най-малкото персонални санкции

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: БНТ

ЕС и САЩ са длъжни да реагират по случая "Навални" и това със сигурност ще стане, коментира в "Денят започва" бившият външен министър Даниел Митов. "Можем да очакваме нова вълна от най-малкото персонални санкции. Говори се евентуално и "Северен поток -2" евентуално да бъде включен по някакъв начин в този санкционен пакет. Води се дебат какви още измерения може да имат тези санкции. Но това е всичко, което могат ЕС и САЩ в момента са склонни да направят", каза още Даниел Митов.

"Това е всичко, което ЕС и САЩ в момента са склонни да направят. Когато в Русия се натрупват тези случаи на брутално смачкване на опозиционното мнение и опозицията и буквално "асфалтиране" на политическото пространство, така че да не вирее нищо освен проправителствени позиции, политици, политически партии и медии, постепенно бездната, която се дълбаеше между западните либерални демокрации и режима в Кремъл, тази бездна се разширява и задълбочава", добави той. 


Няма две мнения по въпроса, че санкциите имат своя ефект, те са дълга писта и колкото повече се натрупват, толкова повече е и техния кумулативен ефект, смята бившият външен министър. 

Въпросът е, че САЩ и ЕС в момента се стремят да налагат санкции, които да удрят по правилното място, по хората, които наистина нарушават човешки права, хора, които са стълбове - финансови и силови - на режима, не да прехвърлят тежестта на санкциите върху обикновените хора. Риториката на Москва е израз на нейната мечта в международните отношения да си говорим само за някакъв национален интерес и в никакъв случай да не се повдигат въпросите за правата на човека, за свободата на словото, за разделението на властите, за поведението на Русия на международната сцена и нейното нарушение на международното право.  Те много мечтаят за такъв свят, в който тези проблеми да не се повдигат. Но проблемът е, че когато държавите си взаимодействат на международната сцена, те не обменят само хора, стоки и капитали. Ние обменяме и начина, по който функционират нашите институции вътре. И по този начин пренасяме нашите институционални практики някъде другаде. И това влияние, за съжаление, когато отива от Русия на Запад, в други държави, то започва да става ерозиращо", подробно разясни философията на тези санкции и претенциите към руската външна и вътрешна политика Даниел Митов. 

Бившият външен министър Даниел Митов обясни, че след 2017 г. има драматичен спад на подкрепата за Путин, вкл. заради т.н. "пенсионна реформа", която не представляваше никаква пенсионна реформа, а обикновено увеличаване на пенсионната възраст. Той коментира и отказа на Радев да го за назначен за посланик в Румъния. "Темата е приключена, няма какво повече да се каже. С президента Радев сме имали и други спорове, геополитически, и те са по-важни. В момента валидният сценарий е, че има предложение да бъде представител на ЕС в Либия", разкри Даниел Митов. Очаква се Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел  да вземе решение по темата, добави той. 

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени