Даниел Митов: В съветско време тези, които разпространяваха болшевишка пропаганда, на Запад ги наричаха полезни идиоти. Такива в момента се намират и в България

Демокрациите ни са под обсада от страна Путин, каза от своя страна президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: Zonanews

"В съветско време тези, които разпространяваха болшевишка пропаганда, на Запад ги наричаха полезни идиоти. Такива в момента се намират и в България. Те разпространяват кремълска пропаганда". Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов на брифинг преди началото на сесията на Парламентарната асамблея на НАТО. 

 

По време на визитата си в Унгария в събота президентът Румен Радев отново повдигна темата с изпращането на български военни на фронта и се обяви срещу това. От Министерството на отбраната отново му припомниха, че такова решение няма и не може да бъде взето без гласуване в парламента.

 

Надяваме се, че след пленарното заседание от София ще излязат силни послания, първо в посока на по-дълбока интеграция на нашите отбранителни способности в рамките на НАТО, засиленото присъствие на НАТО в Източния фланг, засиленото присъствие на НАТО в Черно море, на което се надяваме, заяви Митов.

 

Като второ важно послание Даниел Митов определи продължаването на интеграционните процеси в рамките на военно-промишлените комплекси на държавите членки на НАТО, и увеличената и задълбочаваща се подкрепа за Украйна. Много е важно да се отбележи, че, надявам се, в пленарното заседание ще бъде подчертано, че НАТО, освен да засили военната, финансовата, логистичната и хуманитарната помощ за Украйна, ще подкрепя Украйна до нейната победа в агресивната война, която беше започната от Руската Федерация”, заяви Даниел Митов, ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО, на съвместен брифинг с председателя на Асамблеята Михал Шчерба.

 

Михаил Шчерба и Даниел Митов
Михаил Шчерба и Даниел Митов Източник: "24 часа"

Демокрациите ни са под обсада от страна Путин, каза от своя страна президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба и призова за създаването на Център за устойчивост на демокрациите в Брюксел, тъй като "сигурността днес не е само танкове и оръжия, но и устойчивост на обществата и институции".

 

Шчерба даде брифинг с Даниел Митов, ръководител на българската делегация, като изтъкнаха, че НАТО ще подкрепя Украйна до края на войната, а рестрикциите за използването на западни оръжия за военни цели на територия на Русия ще отпаднат.

 

Очаква се до края на пролетната сесия, която се провежда в София, да бъдат приети две декларации - за подкрепата за Украйна, както и за препоръки за срещата на върха на НАТО, която ще се проведе през юли във Вашингтон.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени