Даниела Дариткова: Изборът на ваксина не е политическо, а медицинско-експертно решение

Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ нарече опит за подкопаване на доверието акцента върху факта, че майката на евродепутата Ева Майдел е изпълнителен директор на "АстраЗенека" за България

Даниела Дариткова
Даниела Дариткова Източник: ПП ГЕРБ

"Според договора количествата са съобразени с населението на България. Вярвам, че ще постигнем ваксинационно покритие като при другите страни. Проблемът е глобален. Борбата с коронавируса е обща грижа на всички. Трябва да вървим към поетапно облекчаване на мерките, но това трябва да се случва в условията на внимателно наблюдение на динамичната среда на разпространението на инфекцията", каза д-р Дариткова. Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ определи като опит за подкопаване на доверието акцента върху факта, че майката на евродепутата Ева Майдел е изпълнителен директор на "АстраЗенека" за България.

Ситуацията в момента е напълно под контрол, добави Даниела Дариткова и даде пример с област Смолян, откъдето тя е депутат и практикуващ лекар.
"Област Смолян беше една от първите засегнати с с коронавирусна инфекция предвид близостта с курорта Пампорово. През цялото време имахме високи нива на заболеваемост и смъртност, но последните седмици са изключително спокойни - в момента в Областната болница в Смолян има 14 пациента, настанени в ковид отделение и нито един настанен в интензивно отделение", обясни д-р Дариткова. 

 

"Свърхпредставянето на темата за изборите и изборните правила беше зададено от президента. Неговият ангажимент по Конституция е да определи датата на изборите. Той направи така, че консултациите при него да ангажират до такава степен общественото мнение, та всички да си мислят, че едва ли не датата на изборите е най-решаваща. Ние сме казали, че сме готови за избори, а той да определи датата като се съобрази с възможното развитие на пандемията. Затова беше полезно да се чуят здравните власти", добави Даниела Дариткова. 

 

На въпрос, че ГЕРБ е бойкотирала всички идеи на президента, председателят на ПГ на ПП ГЕРБ отговори, че консултациите са били, за да се избере подходяща дата за изборите.

"Не мисля, че толкова скоро преди изборите трябва да се правят консултации как да се усъвършенства изборния процес. Ако президентът  е имал подобно намерение, трябваше да проведе тези консултации през октомври. Не е добре месец преди изборите да се променят изборните правила. Това не създава възможност за коректно участие в изборите на всички политически субекти. В този смисъл ние смятаме, че изборите трябва да се проведат по действащия Изборен кодекс, а предизвикателството е да се проведат избори в пандемия и смятам, че ние отговорихме на това предизвикателство, дадохме вариант за гласуване на карантинирани лица и да се гарантира здравна сигурност на участниците в изборния процес", подробно обясни Даниела Дариткова. 

 

"ПП ГЕРБ ще се борим за спечелване доверието на българските граждани. Бъдещето на България е важно, не толерираме личните нападки. Ние ще защитаваме своята програма и сме готови да дебатираме с всеки, който предложи алтернативно решение", завърши тя.

 

Още от "България"

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка и даде на прокуратурата казуса с болницата "Мама и Аз"

В сигнала до прокуратурата Главчев иска да бъде направена проверка, която да установи налице ли са данни за извършване на престъпления по посочените факти и обстоятелства, свързани със създаване на болницата

Прочетете повече прочетете повече

Три дни Хасково ще пее и танцува с "Китна Тракия пее и танцува"

Председател на журито на Първа сцена е изтъкнатият български хореограф и дългогодишен главен художествен ръководител на ансамбъл "Китна Тракия" Трендафил Димитров, членове са Красимир Димитров- хореограф и Диляна Пецова – етнограф от РИМ-Хасково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени