ДАНС изгони 3-ма руски шпиони в расо! Митрофанова - просто се изплюхте в лицето на нашата църква

5 години няма да влизат в България

Архим. Васиан Змеев и Българския патриарх Неофит
Архим. Васиан Змеев и Българския патриарх Неофит Източник: Свети Синод на БПЦ

Със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са наложени принудителни административни мерки "експулсиране", "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за период от пет години на трима чужди граждани. Това съобщават от ДАНС.

 

Мерките са по отношение на Н. З. – гражданин на Руската федерация, Е. П. – гражданин на Беларус, В. Б. – гражданин на Беларус. Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България, посочват от ДАНС.

 

Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси.

 

Взетите мерки са в изпълнение на правомощията на председателя на ДАНС, съобразно Закона за чужденците в Република България и в изпълнение на функциите на Агенцията съобразно Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

 

"Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг", това се казва в позиция на Руското посолство у нас във Фейсбук.

 

"Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна", добавят от посолството.

 

Архимандрит Васиан (Змеев) е назначен за настоятел на Подворието на Руската православна църква в София на 7 март 2018 г. по решение на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

 

Преди седмица властите в Северна Македония изгониха трима руски дипломати и Васиан заради данни, че са руски шпиони. Свещеникът Васиан Змеев от пет години управлява руското подворие в българската столица, но преди година бе определен от руския патриарх Кирил да отговаря и за македонската църква.

 

Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, днес свещениците от Руската православна църква "са били извикани в миграционната служба, където им е било казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната още днес", цитира ТАСС.

 

"След това те били отведени до домовете им, за да могат да съберат вещите си, след което ще бъдат отведени до църквата и след това до границата със Сърбия", каза тя.

 

"Това е безпрецедентно събитие, църквата е отделена от държавата и е непонятно как духовници могат да заплашват националната сигурност", допълни посланикът.

 

Според нея "много енориаши ходят в Руската църква в София" и подобно събитие е "падане в бездната".

"Можем да кажем, че те просто се изплюха в лицето на нашата църква", отбеляза Митрофанова.

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени