Дъжд и гръмотевици днес, условия за градушки

На места в Югозападна България и Родопите валежите ще са значителни по количество

Дъжд и гръмотевици
Дъжд и гръмотевици Източник: iStock

Днес над Южна България ще има значителна облачност, а около и след обяд и над Северна ще се развива купеста и купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

 

На места в Югозападна България и Родопите валежите ще са значителни по количество. Има условия за градушки. Жълт код за обилни валежи и гръмотевична активност е в сила за 5 области на страната. Предупреждението е валидно за областите Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Без валежи ще е в крайните североизточни райони, където ще е предимно слънчево, а привечер и над останалата част от Северна България валежите ще спрат и облачността ще намалее. В Южна България явленията ще продължат и през нощта срещу вторник. 

 

Максималните температури ще са между 23° и 28°. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще остане без промяна. Над Черноморието преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, в южните райони - придружени от гръмотевици. Вятърът ще е слаб предимно от югоизток. Максималните температури ще са 21°-23°. Температурата на морската вода е 17°-19°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

 

Над планините облачността ще е предимно значителна, след обяд купеста и купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури. В Рило-Родопската област валежите ще са значителни по количество. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра - около 9°. 

Във вторник и сряда въздушната маса над страната ще бъде неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност.

 

На много места ще има краткотрайни валежи, около и след обяд временно интензивни, с гръмотевични бури, по време на които вятърът ще се усилва и ще бъде с променлива посока. Има условия за градушки. 

Временно отслабване и затихване на явленията ще има във вторник привечер и през нощта срещу сряда, когато ще се изяснява. В сряда преди обяд ще бъде предимно слънчево. Дневните температури ще са предимно между 23 и 28°, в сряда - с един-два градуса по-високи.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени