Делът на българите, които не изпитват никакви затруднения да покриват ежедневните си разходи, вече е само 3,3%

Поне леко увеличаване на доходите, са почувствали много малко - едва 19,2% от българите

Инфлация
Инфлация Източник: Zonanews

Инфлацията не е пощадила никого и българите, които смятат, че се справят без проблеми с ежедневните си разходи, бавно, но трайно намаляват. Това показват данните от извънредното изследване на домакинствата, което НСИ прави на всеки 3 месеца от началото на пандемията по европейски проект, с който се изследва въздействието на кризата върху хората в целия ЕС.

 

То е представително - в него участват 5740 българи от 3053 домакинства, допълва "24 часа". Делът на българите, които не изпитват никакви затруднения да покриват ежедневните си разходи, беше 4,2% през последните месеци на 2021 г., после намаля на 3,8% в началото на 2022 г., а през второто тримесечие е вече 3,3%.

 

Други 18,2% от анкетираните посочват, че се справят относително лесно с разходите си, но делът на тези хора беше 20,2% в края на миналата година.

 

За сметка на това се увеличават хората, които се справят трудно с живота. В края на миналата година те бяха 26,6%, а други 11,9% смятаха, че се справят много трудно.

 

В началото на тази година делът на хората, които изпитват затруднения, се увеличи на 27,8%, а на тези, които изнемогват - на 13,6%.

 

В последната анкета хората със затруднения са вече 28,5%, но делът на тези, които се справят много трудно, леко намалява - на 12,9%.

 

Обяснението на последния факт е в това, че тези хора обикновено разчитат на пенсии или социални помощи, а именно тези плащания се увеличаха леко през второто тримесечие или поне така са посочили анкетираните, когато са описвали доходите си.

 

Като цяло обаче българите оценяват доходите си като замръзнали на фона на увеличаващите се цени - цели 73,1% посочват, че парите, които получават, не са се променили изобщо спрямо последните 12 месеца.

 

Тези, които отчитат увеличаване на доходите, са много малко - едва 19,2%, а в края на миналата година са били 29,8% от анкетираните.

 

Другите въпроси в тези анкети, които се правят по единна методика в целия Европейски съюз, са за чувството за самота и удовлетвореността на хората.

 

В това отношение няма големи промени в сравнение с миналата година: най-самотни се чувстват хората над 65 години, а жените като цяло се чувстват по-самотни от мъжете.

 

Удовлетвореността се оценява по скала от 0 до 10 и се оказва, че най-висока е тя по отношение на личните взаимоотношения с близките, семейството, съседите и колегите - оценката е 7.

 

Цялостната удовлетвореност от живота на българина някак си не се влияе от икономическото положение. Той е дал оценка 5,85 в края на миналата година, после тя е намаляла на средно 5,71, а през второто тримесечие на 2022 г., когато икономическите проблеми са натрупаха, оценката се е увеличила на 5,96 по 10-степенната скала.

Още от "България"

Работещи в ИА "Автомобилна администрация" излизат на протест

Исканията на протестиращите са за равно възнаграждение за изпълняващите еднакви функции и заемащи еднакви длъжности, увеличаване на основните работни заплати с 30%, подобряване на условията на труд

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени