Демограф алармира: България е на първо място в света по обща смъртност! "Престанете с негативното говорене, защото това дава лош сигнал към младите хора", призовава доц. Бърдаров

Той допълни още, че българите в момента сме безкрайно разединени

Изоставена сграда
Изоставена сграда Източник: Zonanews

България е на първо място в света по обща смъртност, но въпреки това аз съм оптимист. Процесите не се разбират в дълбочина, защото се гледа само моментната картина. Демографската ситуация е тежка, но със сигурност има изход и съм убеден, че ще можем да обърнем негативната тенденция. Това заяви в ефира на Nova News писателят и демограф доц. Георги Бърдаров.

 

По думите му решаването на демографската криза няма да стане само с инвестиции в Северозападна България, но такива трябват и в Северна Централна България, Южните Родопи, Странджа-Сакар и др.

 

Изоставени селски къщи, обезлюдени села (2)
Изоставени селски къщи, обезлюдени села (2) Източник: Zonanews

Доц. Бърдаров отчете че, че за 2023 г. имаме положителен механичен прираст, както и повишаване на коефициента на плодовитост с близо 1,8%, което ни поставя на трето място в ЕС. 

 

Много е важно да престанем с негативното говорене, защото това дава лош сигнал към младите хора. В крайна сметка кой ще остане да ражда деца, когато постоянно говорим колко е безнадеждно в България?! Трябва да променим реториката си, препоръча демографът.

 

Той допълни още, че българите в момента сме безкрайно разединени, давайки пример, че не можем да се зарадваме на успехите на такива известни наши сънародници като Георги Господинов, Григор Димитров и Нургюл Салимова.

 

Задължително е да се обединим и да дадем послание на младите, че има смисъл. В никакъв случай не сме най-изостаналите, просто трябва да дадем положително послание на младите. Защото новите лидери и визионери ще дойдат именно от младите хора на България, завърши доц. Бърдаров.

Още от "България"

Министър Гвоздейков обсъди с представители на бранша предложенията за промени в обучението и изпитите на кандидатите за

Той бе категоричен, че предлаганите промени не целят да затрудняват работата на преподавателите по авто-мото подготовка, а да я облекчат

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени