Демокрацията спечели много на нула срещу комунизма и в областта на образованието

В ромската общност върви процес на модернизация и основният двигател за това е безспорно образованието. Това сочи анализът на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва днес в онлайн конференция и коментира данните на “Тръст за социална алтернатива”

Красимир Вълчев
Красимир Вълчев Източник: МС

Истината е, че статистическите данни и архивните документи доказват недвусмислено, че не само при ромите, но изобщо обхватът и нивото на образованието в демократична България през последните години, е доста по-добро от образованието в тоталитарна комунистическа България. Този извод е в пълно противоречие с упадъчните опорни точки, които разпространяват прокомунистическите носталгици и затова нека се съсредоточим в доказателствата, които документално обосновават това необичайно на пръв поглед твърдение, пише за Zonanews политологът Антон Тодоров.

Ако излезете на улицата в който и да е български град и зададете на случайно избран преминаващ жител въпрос относно сравнение на образованието в комунистическа България и днес, то е почти сигурно, че от 10 попитани може би 8 или 9 ще отдадат първенството на обучението в училищата на тоталитарна България. Това е впечатляващ пример за подмяна на фактите и истината с груби и неверни идеологически клишета, родили се в мътните води на българския посткомунизъм. По същия начин, по които там се родиха и носталгичните опорки за великата индустрия на НРБ, за стопанския възход, финансова стабилност и все от този род небивалици. 
Нека погледнем какви са документалните факти, онези факти, които се съдържат в поверителните документи, запазени в архивните масиви на висшите комунистически институции по онова време. Започваме с доклад на някогашния председател на Комитета за държавен и народен контрол Георги Георгиев, един от най-информираните хора в някогашната антинародна република.

Докладът на Георги Георгиев, председател на Комитета за държавен и народен контрол
Докладът на Георги Георгиев, председател на Комитета за държавен и народен контрол
Ето какво пише в този доклад, данните от които са се знаели от половин дузина най-висши болшевишки номенклатурчици:
"Постъпващите на работа млади хора с незавършено основно и средно образование са близо 40 на сто от контингента на трудовите ресурси на възраст до 29 години".
Това е потресаваща информация, която не оставя камък върху камък от отровните и лъжливи опорни точки на прокомунистическите носталгици. Забележете - това е обобщаваща информация, тя не отразява някакви маргинални общности, а отразява общото положение в българското образование към есента на 1989 г.

Докладът на Георги Георгиев, председател на Комитета за държавен и народен контрол (2)
Докладът на Георги Георгиев, председател на Комитета за държавен и народен контрол 

Вижте какво още пише в този доклад:
"Намалява абсолютният брой на учащите се от 7 до 17 навършени години, т.е. снижават се потенциалните възможности за квалифициран трудов резерв". 
Какъв е изводът ли? Изводът не е един, а са поне три. Първо, това, което се твърди за степента на образованост и за уж задължителното средно образование, се оказва пълна измислица, фейк.  Второ, това крайно проблемно наследство се  е прехвърлило от комунистическа България, в нова, демократична България. Както се случи с престъпността, така е и тук - първите 5-6 години, че и повече крайно лошите резултати в образованието и борбата с престъпността бяха пряк, директен резултат от комунистическото наследство. Документите налагат този извод, не аз! И трето, когато демокрацията си стъпи на краката и започна да проявява истинските си възможности, това неизбежно се прояви и като рязко подобрени резултати в сферата на образованието през последните 5-6 години. 

А сега нека прочетем втори документ, който е бил с поверителен характер и да видим какво ни съобщава той. Четем "Информация относно резултатите от техническата, икономическата и пазарната оценка за равнището на българските стоки".
Информация за българското образование в средата на 80-те - 53на сто са с незавършено основно и по-ниско образование
Информация за българското образование в средата на 80-те - 53 на сто са с незавършено основно и по-ниско образование
Този информационен документ има за основна цел да покаже причините за лошото качество на произвежданите в комунистическа България стоки и оттук невъзмжността да бъдат продавани на външни пазари. Какво се идентифицира като една от основните причини за този нерадостен резултат? Написано е максимално директно:
Към изброените фактори, обуславящи ниското равнище на качеството на промишлената продукция, би трябвало да се прибавят и следните:
Първо. Подготовката на кадрите в производството е незадоволителна.
Средното образователно ниво у нас се задържа на много ниско равнище. В края на 1985 г. от общо заети в страната 4 112 015 души, 2 176 675 (53 на сто) са с основно и по-ниско образование".
Информация за българското образование в средата на 80-те - 53на сто са с незавършено основно и по-ниско образование (2)
Информация за българското образование в средата на 80-те - 53 на сто са с незавършено основно и по-ниско образование 

След този документ мисля, че ще е невъзможно вече да излезе някой от носталгиците по онова време и да започне да спряга обичайните опорки. Или ако го направи, би трябвало да бъде подложен на такива подигравки и остракизъм, че свят да му се завие. 

Министър Красимир Вълчев днес е говорил специално и за образователното равнище на ромите и приобщеността на ромските деца в училище. Ето какви са данните - за 3 години министерството е успяло да разшири с 2,5% обхвата на тези деца в системата. За 14-годишните процентът на приобщените ученици е увеличен от 92 на 95%. А от 92,6% на 94% е увеличен обхватът на 15-годишните, при 17-годишните обхватът е 88%. Министър Вълчев съобщо още няколко числа, които е добре да бъдат сравнявани с данните за комунистическия режим и нивото на незавършили основно и средно образование. Според данните с основно образование вече са 43,2 вместо 36,2% от ромите, а нарастването на тези с диплома за средно е до 22,7% спрямо 13,5% през 2011 г.

Сравнявайте! Ромите вече не се задоволяват с основно, гонят средно образование. Това показват резултатите от национално представително проучване на "Глобал Метрикс" за образованието и реализацията им през последните близо 10 години, възложено от фондация "Тръст за социална алтернатива". В изследваните 140 населени места на въпроса "Кое образователно ниво намирате за задоволително?" едва 5,2% са посочили основно за момчета и 10,6% за момичета. През 2011 г. тези проценти са били над два пъти по-високи - съответно 18,9 и 23,2. Към средно образование вече се стремят 66% за момчетата и 61% за момичетата. С над 10 на сто повече младежи от общността декларират желание да завършат висше - от 17,5% на 28,3% е повишен делът при момчетата, които се виждат в университет, а при момичетата ръстът е от 16,6% на 27,5%.
Днес всеки трети български гражданин на възраст 30-34 г. е с висше образование! Това неизбежно се отразява на ромската общност, както и на нейните образователни приоритети. Отразява се и на качеството на произвежданата в България продукция - 1/3 от износа ни на силно конкурентни пазари е от изделия на машиностроителната, електротехническата и електронната промишленост. Получаваме над 4 млрд. лева годишно от този експорт, без стотинка дотация. 
Сравнявайте!

А ето какво показват документите за приобщеността към образованието на ромите в един произволно избран окръг през 80-те години на миналия век - Пловдивски окръг. Четете документите, сравнявайте с днешните данни и не позволявайте никога повече отровният хор на прокомунистическите лъжци да замърсява публичното пространство с лъжите и манипулациите си. 

Информации и справки за обхвата и обучението на децата от български цигани за 1086-1987 г. в Пловдивски окръг-2
Информации и справки за обхвата и обучението на децата от български цигани за 1086-1987 г. в Пловдивски окръг

Информации и справки за обхвата и обучението на децата от български цигани за 1086-1987 г. в Пловдивски окръг (2)-2
Информации и справки за обхвата и обучението на децата от български цигани за 1086-1987 г. в Пловдивски окръг (3)-2
Информации и справки за обхвата и обучението на децата от български цигани за 1086-1987 г. в Пловдивски окръг (4)-2
Информации и справки за обхвата и обучението на децата от български цигани за 1086-1987 г. в Пловдивски окръг (5)-2


Още от "България"

Цяла седмица Терзиев и компания не си мръднаха пръста, за да се почистят изпочупените клони в столицата (СНИМКИ)

Единственото, което е сторено - дърветата са отместени от пътната настилка, за да не пречат на движението на автомобилите. Но това създава опасности за пътни инциденти, защото пешеходците слизат на платното, за да заобиколят клоните 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени