Деница Сачева: Бизнесът не трябва да е зависим от държавата

Мярката 60/40 трябва да се фокусира върху най-пострадалите сектори през втората половина на 2021 г.

Деница Сачева в Седмицата на Дарик радио
Деница Сачева в Седмицата на Дарик радио Източник: Дарик радио

От втората половина на годината мярката 60 на 40 трябва да бъде фокусирана върху онези сектори, които са най-пострадали. Бизнесът не трябва да става зависим от държавана помощ за дълго време. Това заяви социалният министър Деница Сачева в предаването "Седмицата" по Дарик радио. 

"Много хора имат свръхочаквания, какво може да направи правителството, но възможностите са ограничени, много хора, които работят в сивата икономика, са в тежко положение и държавата трудно може да им помогне". Според Деница Сачева ресторантите и другите затворени бизнеси трябва да отворят от 1 март, но със съответните ограничения.  "Трябва да се опитаме да живеем с коронавируса, като осигуряваме интереса на хората". Социалният министър разказа за помощта на правителството към най-уязвимата група - възрастните хора. 

"От 1 януари беше увеличена с 20 % минималната пенсия на 300 лв. Хората с 300,01 до 369 лв. трябва да бъдат компенсирани с еднократни 120 лв. заради това, че тяхното увеличение беше по-малко. Тези пари не са свързани с изборите, ще се платят с тях. Линията на бедност се изчислява по специална методика. Тя е европейска. Тази година въведохме условието, че министъра на труда може да предлага линия на бедност. Това не е еднолично въвеждане на линия на бедност. Тя няма толкова голямо приложение. Най-вероятно няма да даваме великденски добавки,  но ще дадем по 50 лв. за април. Тези пари ще заменят великденската добавка", разясни Сачева.

 

"В сферата на социалното подпомагане има нужда от сериозни реформи, защото тя не е достатъчно ефективна", смята Деница Сачева. "Открехнахме дебат за реформиране на социалното подпомагане и дадохме идея за кодифициране на материята. Трябва да говорим за ефективността и целенасочените мерки. Помощите трябва да се окрупнят и да се направи малко по-добра информационна свързаност между отделните системи. Можем да говорим за неефективност, а оттам по-някога и за злоупотреби с някои от помощите. Детските например са за много хора, но са с ниски ставки. Трябва да се отвори дебатът дали не трябва да се повишат, но да се дават на много по-малък кръг хора. Семейното подоходно облагане – тези данъчни облекчения за деца, да бъдат разширени. Това са дебати, които са въпрос на следващ мандат и правителство", допълни министър Сачева.

Социалният министър Деница Сачева информира, че до този момент са платени 865 млн. лв. по мярката 60/40. "Запазили сме около 300 000 работни места. И малки, и големи компании се възползваха. Мярката е широка. Продължаваме да я поддържаме с условието, че от нея могат да се възползват бизнеси с 20% спад на приходите. Вероятно и тук трябва да мислим за по-фокусирани мерки през втората половина на годината. Не бива да правим бизнеса прекалено зависим от държавна помощ. Трябва да има плавно възстановяване и преструктуриране. Това са разговори, които водим с работодатели и синдикати. Научаваме за доста негативни практики – получаваме сигнали за хора, които получават средства по 75/0, но работят на друго работно място с втори трудов договор или без такъв. Има разнообразни опити да се заобиколи държавата. Не само по време на криза институциите и държавата трябва да се уважават, защото няма как да имаме мирно съвместно общо живеене", подробно обясни правителствената политика в този сектор Сачева. 

 

"6,97 % е нивото на безработицата в момента, а младежката безработица е по-висока. 160 хиляди млади хора в България нито учат, нито работят. Мисли се как те да бъдат върнати отново в училище или в светлия сектор на икономиката“. Социалният министър каза още, че е необходим нов Кодекс на труда.

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени