Деница Сачева: Мерките в подкрепа на бизнеса със сигурност ще действат до есента

Над 17 млн. лева са изплатени по мярката "Запази ме"

Деница Сачева в предаването "Денят започва" по БНТ
Деница Сачева в предаването "Денят започва" по БНТ Източник: БНТ

Мерките са разхлабени на практика от 1 февруари. Има няколко нови щама - британски, африкански, бразилски. Трябва внимателно да наблюдаваме какво ще се случи - особено след като големите ученици тръгват днес отново на училище, и да приемем адекватните мерки. Това заяви социалният министър Деница Сачева в предаването "Денят започва" по БНТ.

"Слушаме изцяло Щаба и здравните експерти. По отношение на образованието и учениците със сигурност имахме консенсус. По отношение на отварянето на ресторантите изцяло сме следвали това, което сме получили като препоръка от Оперативния щаб", коментира Сачева. На този етап имаме договорка, че отварянето на ресторантите ще се случи от 1-ви март. Част от тях държат това да се случи по-рано, но все още няма достатъчно доказателства от страна на медицинските специалисти, че това може да стане, уточни тя.

Мерките със сигурно ще действат максимално дълъг период. По мярката на 60/40 има средства до края на септември. Мярката в подкрепа на родителите, чиито деца ходят дистанционно на училище, е за цялата учебна година. Различни са времевите периоди на мерките, но при всички положения са до есента, обясни министър Сачева. Мерките обхващат максимално всички бизнеси и ако нещо ще се предвижда отново, то ще бъде от 1-ви април. На този етап трябва да се изчерпят настоящите мерки, допълни социалният министър.

 

Общо почти 2 милиарда лева са средствата, които са стигнали до хората в България. Най-много са разплатени по мярката 60/40. През Министерството на икономиката също са разплатени почти 500 млн. лева. Над 100 млн. лева са разплатени за сектор хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт по мярката 80/20. С 30 млн. лева подклрепихме семействата, чиито деца учат дистанционно като средно семейство е вземало по около 900 лева за периода, в който са учили онлайн.

 

Над 17 млн. лева са изплатени към момента по мярката "Запази ме". Забавяне по тази мярка имаше за около 2300 души, чиито данни бяха сгрешени. Много банкови сметки бяха сбъркани. На 42 000 души обаче беше платено навреме, поясни Сачева. В момента безработицата малко се покачва - вече е 7% за месец януари. Дали ще бъде тенденция ще видим в края на февруари. Към момента целта ни е да поддържаме нивото на безработица до 7-7,5%, допълни министър Сачева.

По думите й Цветан Цветанов в момента сплотява ГЕРБ, вместо да го разединява. Ако е имал данни за престъпления, е трябвало да ги сподели досега в прокуратурата, допълни Сачева и заяви, че всички в ГЕРБ са потресени от твърденията на Цветанов. По линия на Радев министърката каза, че президентът трябва да даде обяснения за разследването на ОЛАФ.

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени