Деница Сачева: Няма задържане на доставени ваксини

По думите й за месец март очакваната доставка на ваксини е около половин милион

Деница Сачева
Деница Сачева Източник: bTV

Няма никакво задържане на доставени ваксини, напротив – всяка ваксина, която е получена в страната, вече е поставена. Трябва да оползотворим всички дози ваксини, които идват и това правим, посочи в предаването "Тази събота" министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. "Трябва да оползотворим всички идващи ваксини. Това правим, не задържаме ваксини. Всяка получена ваксина е поставена. Няма забавяне. Днес се очаква нова доставка на Астра Зенека. За март очакваме 500 000 дози. Това че имаме временни затруднения в 2-3 дни".  Сачева припомни, че проблемите с доставки на ваксини не само у нас, те са в цял свят.

 

"Това, което ние сме направили е да поръчаме почти равни количества от ваксините, които са одобрени", каза тя. Ще има достатъчно ваксини за всички", увери министър Сачева. И добави, че в никакъв случай няма да се ползва темпът на ваксинация за предизборни цели. "Не използваме здравето и живота на хората за политически цели. Около 4500 са социалните работници. Всеки четвърти е пожелал да се ваксинира, 215 са се регистрирали към момента".  "Правителството от управленска гледна точка е направило всичко необходимо – сключени са договори, осигурени са средствата, направена е организация. Това, че ваксините се бавят е проблем извън правителството и извън България въобще", каза тя.

 

Кризата ще има влияние върху избора на хората. Не бих се съгласила, че не се справяме. При тези проблеми с доставките, правителството е направило всичко необходимо. Имаме доста добри показатели при социално-икономическите мерки. Над 1 млн. са хората, които са получили различна форма на подкрепа. Пенсионерите ще получат по 50 лв. през април. Ще има по 120 лв. добавка за хората с пенсии под линията на бедност. Почти 5 млрд. лв. е общата сума на помощ. Почти 1 млрд. е по мярката 60/40. 700 млн. лв. са изплатени през Министерството на икономиката, 300 млн. лв. са в процес на разплащане. Трябва да намерим тънката симетрия между целите и ресурсите. Благодарение на мерките кризата се понася доста по-леко на фона на други европейски държави, обясни Сачева.

 

"Всичко, което правим като мерки, се прави съвместно със синдикати и бизнес. Съучастието в авторството е безспорно. Държавната администрация също минава за първи път през такава криза. Те имаха огромно натоварване. Възможно е и при нас да има грешки и места за подобряване. Съвместно обаче минаваме добре през кризата", заключи тя. 

Социалният министър съобщи, че общият бюджет на Програмата за патронажна грижа е 85 млн. лв. "Стартирахме проверка на Управляващия орган. Сезирали сме АДФИ и ГИТ. На този етап това, което сме открили, е, че г-жа Станиславова е сключила сама със себе си договор и си е възложила да управлява проекта в нейния район. Други подобни нарушения не сме открили", допълни тя.

Министър Сачева изрази становището си, че мерките имат смисъл, когато се спазват. "Има значителна умора в хората да спазват мерките. Заведенията обаче са затворени месеци наред и започват да търсят начин да освобождават служителите си. Това не е добре за тях. Всяко нещо е добро, когато е в граници. Клиентите ще бъдат достатъчно разумни. Трябва да свикнем да живеем с този вирус. Не може да продължим да се крием и да стоим затворени. Започваме да формираме малцинство на защитените хора. Трябва да търсим баланса между преминалите болестта, между тези, които трябва да пазим, и между икономиката. На Шипка може да се качи всеки, стига да няма струпване", добави Сачева.

Премиер обикновено е лидерът на съответната партия. Аз не ръководя политическа партия. Специално по отношение на социалната сфера не видях конкуренция в "Има такъв народ", завърши тя.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени