Деница Сачева: Предвижда се стъпаловидно, внимателно управление на процесите на отваряне

Нека да мине малко време, за да се види, че ние сме се опитвали във всяко едно наше решение да сме разумни и балансирани, каза в сутрешния блок на NOVA социалният министър Деница Сачева

Деница Сачева в NOVA
Деница Сачева в NOVA Източник: NOVA

"Тази седмица предстои да обсъждаме как ще продължим. Имаме идея да започне поетапно разхлабване на мерките. Възможно е на всеки две седмици да има стъпаловидно разхлабване на мерките. Хотели, ресторанти и МОЛ-ове - за тях има предложения първо да започне разхлабването в зимните курорти. И по-късно, може би от средата на февруари, да започне отварянето на ресторанти и заведения. Трябва да сме много внимателни - да не стане така, че като отворим всичко и да се вдигне рязко броя на заболелите", каза министър Сачева. Тя добави, че се предвижда стъпаловидно, внимателно управление на процесите на отваряне. 

На въпрос за ваксините Деница Сачева каза:
"Нека да мине малко време, за да се види, че ние сме се опитвали във всяко едно наше решение да сме разумни и балансирани. Тези, които имат желание да се ваксинират, получават навреме своите дози. В някои от европейските държави ще се получи така, че хора, получили първата си доза, няма да могат да получат втората си доза. При нас такова нещо е изключено. Не се подадохме на тази популистка идея да се ваксинират с първа доза максимален брой хора, а после да няма достатъчно ваксини за втората. Всички решения взети относно ваксините са били експертни и медицински".

 

"Процесите на консултация за изборите първо бяха закъснели. Второ - бяха организирани по странен начин. Бяха първи поканени партии, които са в процес на заличаване, както и политически субекти, които не са партии. Дали датата, която той определи не е проблем за нас. Тези преговори преминаха по един странен начин", сподели Деница Сачева.
Тя не се съгласи, че тази дата облагодетелствала само големите партии. Тъкмо обратното, каза Сачева, малките партии настояваха за максимално скорошни избори и това е удовлетворяване на това тяхно желание. "Видеонаблюдението не е проблем да се организира, а доколко е целесъобразно с оглед прозрачността на изборния процес. Никой не обясни как ще се изключи възможността гласуване по пощата да доведе до злоупотреби", обясни тя.

 

Министър Деница Сачева каза, че внушенията за честността на изборите винаги се правят от хора, които се страхуват, че ще изгубят изборите.

"ГЕРБ е организирал единствено президентски избори. Това означава ли, че президентът Радев мисли, че е избран с нарушения", риторично попита министър Сачева.

В момента всички се опитват да подкопават институциите, но това е капан, който ще щракне за тези, които го правят, каза министър Деница Сачева.  

"За съжаление, кризата ще трансформира част от бизнеса. Това, което правим като мерки винаги има за фокус подкрепата за хотелиерството и ресторантьорството", добави тя.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени